E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7895
Lasīšanai: 4 minūtes
9
9

Prasības par saskarsmes tiesību noteikšanu iesniegšana

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2015
Linda

Labdien! Esmu nonākusi situācijā, kur man ir jāsniedz prasība tiesā par saskarsmes tiesībām starp maniem bērniem un viņu pusbrāli, kuru satikt liedz viņa māte. Tā kā finansiāli neesmu tik turīga kā varbūt gribētos, tad sniegšu papīrus un pārstāvēšu sevi tiesā pati. Interesē jautājums - kādā secībā un kas man jādara? Kādā veidā tiek iesniegta prasība? Brīvā formā rakstīts iesniegums? Kurā tiesā jāsniedz? Kad jāmaksā nodeva valstij? Kur var atrast atbildes uz visiem šiem jautājumiem?

A
atbild:
16. septembrī, 2015

Saskarsmes tiesības ietver bērna tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem tostarp brāļiem, māsām.

Saskaņā ar Civillikuma 181.panta trešo daļu, bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm. Tātad bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no abiem vecākiem, gan brāļiem un māsām, tostarp pusbrāļiem un pusmāsām. Gadījumā ja bērna māte aizliedz vai kā citādi ierobežo šīs bērna tiesības, tad tas ir uzskatāms par bērna tiesību pārkāpumu no mātes puses.

Tā kā esat savu bērnu dabiskā aizbildne, tad prasību tiesā par saskarsmes tiesību noteikšanu varat celt Jūs. To nosaka Civillikuma 223.pants. No Civilprocesa likuma 244.2panta izriet, ka prasību par saskarsmes tiesībām var celt kāds no bērna vecākiem vai tā persona, ar kuru šis bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalāmā saimniecībā, kā arī brāļi un māsas.

Prasības par saskarsmes tiesības izmantošanas kārtības noteikšanu sagatavošana

  1. Prasība tiesā ir jāceļ pēc bērna dzīvesvietas, to nosaka Civilprocesa likuma 244.3 panta pirmā daļa.  Par bērna dzīvesvietu uzskatāma viņa vecāku deklarētā dzīvesvieta. Ja bērna vecāku deklarētās dzīvesvietas atrodas dažādās administratīvajās teritorijās, par bērna dzīvesvietu uzskatāma tā vecāka deklarētā dzīvesvieta, pie kura viņš dzīvo. Prasību tiesā Jūs varat iesniegt personīgi vai nosūtot pa pastu.
  2. Jāsagatavo pats prasības pieteikums, to būtu vēlams darīt kopā ar juristu. Prasības pieteikumam ir jābūt noformētam rakstiski. Prasības pieteikumā jānorāda prasītāja vārds un deklarētā dzīvesvietas adrese; prasītāja pārstāvja vai advokāta uzvārds un statuss; ziņas par personu, pret kuru prasības pieteikums ir vērsts. Pamattekstā ir jāapraksta, kāpēc šis strīds par saskarsmi ir radies. Jānorāda normas, uz kuru pamata prasība tiek iesniegta. Lūguma daļā jānorāda pieņemt prasības pieteikumu un uzsākt civillietu.
    Jānorāda arī tas, ko Jūs vēlaties, proti, noteikt saskarsmes tiesības starp bērnu A un bērnu B. Jānorāda, ka pielikumā pievienojat: prasības pieteikuma 2 kopijas; bērnu dzimšanas apliecības apliecinātas kopijas; apliecināta izziņas kopija par bērnu deklarēto dzīvesvietu; maksājuma uzdevums par valsts nodevas samaksu (valsts nodeva 71,14 eiro, kas maksājama Valsts kasei); maksājuma uzdevuma par izdevumiem, kas saistīti ar lietas izskatīšanu, apmaksu.
  3. Pielikumā uzskaitīto dokumentu kopijas, maksājuma uzdevumi ir jāpievieno pielikumā.

Varat vērsties Juridiskās palīdzības administrācijā. Bezmaksas informatīvais tālrunis 80001801 e-pasts: jpa@jpa.gov.lv.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas