E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7885
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Autobusā ar bērniem jābūt pavadonim

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2015
Anita

Mūsu dzīvesvietā lauku pagastā nav skolas, nav arī bērnudārza; novads nodrošina bezmaksas bērnu transportēšanu uz kaimiņpagasta bērnudārzu? Kas ir atbildīgs par šiem bērniem transportēšanas laikā/ kas ir atbildīgs par bērnu izvešanu (~15m) no autobusa uz pirmsskolas izglītības iestādi un otrādi? Vai katram vecākam, ignorējot savu maizes darbu, jāceļo mazajam līdzi ar pašvaldības transportu, lai personīgi ievestu/izvestu bērnu no pirmsskolas izglītības iestādes?

A
atbild:
28. septembrī, 2015
Tiesībsarga birojs
Laila Grāvere, Bērnu tiesību nodaļas vadītāja

Ņemot vērā, ka 7 gadu vecumu nesasniegušu bērnu nedrīkst atstāt bez uzraudzības un līdz ar to viņš nedrīkst braukt viens pats, risinājumi varētu būt dažādi. Piemēram, Jūs paši privāti vienojaties ar kādu vecāko klašu skolēnu, kas sasniedzis vismaz 13 gadu vecumu un brauc ar to pašu autobusu, par bērna ievešanu/izvešanu no grupiņas telpām. To var veikt sabiedriskā kārtā kāds pieaugušais, piemēram, kāds no vecākiem vai vairāki vecāki pēc grafika, jo katram pavadīt savu bērnu arī nebūtu lietderīgi, vai izglītības iestādes darbinieks, kurš pats brauc uz darbu ar šo autobusu. Pirms tam jāraksta pirmsskolas izglītības iestādei iesniegums, kuru personu Jūs pilnvarojat atvest un aizvest no iestādes Jūsu bērnu.

Ja šī problēma skar vairākus vecākus, to var risināt, pašvaldībai algojot pavadoni. Vispirms gan būtu jāizvērtē pavadoņa algošanas lietderība, t.i., vai pavadoni nevar nodrošināt sabiedriskā kārtā. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr.571 „Ceļu satiksmes noteikumi” 199.punktu „pārvadājot bērnu grupas, kas dodas ekskursijās, uz sporta pasākumiem u.tml., autobusā jāatrodas vismaz vienam pieaugušajam pavadonim” – kas ir šis pavadonis – brīvprātīgais vai algots darbinieks – nav noteikts.

Sākotnēji Jūs varat ierosināt šo jautājumu izskatīt skolas padomē vai vecāku sapulcē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas