E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7770
Lasīšanai: 6 minūtes
8
8

Mikrouzņēmuma likvidācija

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2015
Māris

Kā elektroniski likvidēt mikrouzņēmumu bez mantas, bez parādiem? Cik ilgā laikā tas notiek?

A
atbild:
16. septembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls
Uzņēmumu reģistrs
Evija Ivdra, sabiedrisko attiecību speciāliste

Mikrouzņēmums nav atsevišķa uzņēmējdarbības forma, bet šis termins izriet no mikrouzņēmumu nodokļa

maksātāja statusa. Mikrouzņēmums ir definēts Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 1.pantā, un tas var būt: individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieka vai zvejnieka saimniecība, kā arī fiziskā persona, kas reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs, vai sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA). Līdz ar to arī likvidācija ir atkarīga no tā, kas (un kur) ir reģistrēts.

Saimnieciskās darbības veicējus reģistrē Valsts ieņēmumu dienests (VID). Iesniegumu par saimnieciskās darbības izbeigšanu brīvā formā var iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā, nosūtot pa pastu uz adresi Talejas ielā 1, Rīgā, vai elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšana sistēmu.

Personai, kas zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, triju darbdienu laikā Valsts ieņēmumu dienestā  jāiesniedz ziņas par darba ņēmējiem (1.pielikums Ministru kabineta 2010.gada 7.septembra noteikumi Nr.827), norādot datumu, ar kuru zaudēts mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statuss un norādot ziņu kodu 25 - Darba ņēmēja vai mikrouzņēmuma darbinieka statusa zaudēšana.

Fiziskā persona – mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs – iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam iesniegumu par saimnieciskās darbības izbeigšanu, zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ar dienu, kad persona izslēgta no saimnieciskās darbības veicēju reģistra.

VID informatīvais tālrunis 67120000.

Uzņēmuma reģistra sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Ivdra paskaidro:

Mikrouzņēmuma likvidācijas kārtība un likvidācijas procesa ilgums ir atkarīgs no mikrouzņēmuma uzņēmējdarbības formas, kā arī no kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņa. Likvidācijas process nenotiek elektroniski, bet visus nepieciešamos dokumentus Uzņēmumu reģistrā var iesniegt elektroniski, parakstot ar drošu elektronisko parakstu.

Ja mikrouzņēmums ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, zemnieka vai zvejnieka saimniecība vai individuālais uzņēmums, likvidācija notiek divos posmos.

Lai likvidētu sabiedrību ar ierobežotu atbildību, komercreģistrā vispirms ir jāizdara ieraksts par sabiedrības darbības izbeigšanu un likvidācijas procesa uzsākšanu. Ieraksta izdarīšanai komercreģistrā par darbības izbeigšanu sabiedrībai Uzņēmumu reģistrā (turpmāk – Reģistrs) ir jāiesniedz 13.veidlapa, kurā jānorāda Komerclikuma 8.pantā minētās ziņas par likvidatoru (vārds, uzvārds, personas kods, pārstāvības tiesības), kā arī kreditoru prasījumu pieteikšanas vieta un kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņš, kurš nedrīkst būt īsāks par vienu mēnesi, kā arī jāiesniedz dalībnieku sapulces protokola izraksts ar lēmumu par sabiedrības darbības izbeigšanu un likvidatora notariāli apliecināta rakstveida piekrišana būt par likvidatoru, kvīts par valsts nodevas 14,23 EUR apmērā samaksu.

Pēc tam kad komercreģistrā ir izdarīts ieraksts par sabiedrības likvidācijas procesa uzsākšanu un likvidatora iecelšanu, likvidatoram pašam ir jāveic sabiedrības likvidācija saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību - jāpiedzen parādi, jāpārdod sabiedrības manta un jāapmierina kreditoru prasījumi.

Pēc sabiedrības kreditoru prasījumu apmierināšanas un atlikušās mantas sadales starp dalībniekiem likvidatoram jāiesniedz Reģistrā pieteikums (14.veidlapa) par likvidācijas pabeigšanu. Šim pieteikumam jāpievieno likvidācijas slēguma finanšu pārskats un sabiedrības atlikušās mantas sadales plāns, kā arī kvīts par valsts nodevas 14,23 eiro apmērā samaksu. Minētajā pieteikumā likvidatoram jāapliecina, ka: 1) likvidācijas slēguma finanšu pārskats un sabiedrības atlikušās mantas sadales plāns nav apstrīdēts tiesā vai ka prasība tikusi noraidīta; 2) visi kreditoru prasījumi ir apmierināti vai tiem paredzētā nauda ir deponēta, un ir segti visi likvidācijas izdevumi; 3) sabiedrības dokumenti ir nodoti glabāšanā arhīvā.

Pēc minēto dokumentu saņemšanas, kā arī pēc izziņas saņemšanas no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu parādu neesamību Reģistra valsts notārs var pieņemt lēmumu par sabiedrības izslēgšanu no komercreģistra.

Lai likvidētu zemnieka vai zvejnieka saimniecību vai individuālo uzņēmumu, uzņēmumu reģistrā vispirms ir jāizdara ieraksts par uzņēmuma darbības izbeigšanu un likvidācijas procesa uzsākšanu.

Lai izdarītu ierakstu uzņēmumu reģistrā par uzņēmuma darbības izbeigšanu, uzņēmumam Reģistrā ir jāiesniedz pieteikums (8.veidlapa), kurā jānorāda informācija par likvidatoru (vārds, uzvārds, personas kods, paraksta tiesības), kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņš (nedrīkst būt īsāks par 3 mēnešiem) un kreditoru prasījumu pieteikšanas vieta, kā arī jāiesniedz ieceltā likvidatora notariāli apliecināts paraksta paraugs, kvīts par valsts nodevas 7,11 EUR apmērā samaksu.

Uzņēmuma likvidatoram saskaņā ar likuma „Par uzņēmējdarbību” 34.pantu, kas nosaka uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbības izbeigšanas kārtību, ir jāapmierina uzņēmuma kreditoru prasības, jānodod uzņēmuma dokumenti valsts arhīviem, jānovērtē uzņēmuma manta un jāsastāda likvidācijas bilance. Pēc minēto  darbību veikšanas likvidatoram ir jāiesniedz Reģistrā pieteikums (10.veidlapa), kā arī jāpievieno dokuments, kas apliecina valsts nodevas 7,11 eiro apmērā samaksu.       

Pēc minēto dokumentu saņemšanas, kā arī pēc izziņas saņemšanas no Valsts ieņēmumu dienesta par nodokļu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu parādu neesamību Reģistra valsts notārs var pieņemt lēmumu par uzņēmuma izslēgšanu no uzņēmumu reģistra.

Ja mikrouzņēmums ir individuālais komersants, Reģistrā ir jāiesniedz tikai pieteikums (14.veidlapa) un kvīts par valsts nodevas 14,23 eiro apmērā samaksu.

Ar informāciju par komersantu un uzņēmumu likvidāciju var iepazīties Uzņēmumu reģistra mājaslapā http://www.ur.gov.lv/registri.html sadaļā UR REĢISTRI.

Neskaidrību jautājumos par likvidācijas procesu aicinām vērsties pie Lailas Dardzānes, Uzņēmumu reģistra Funkciju izpildes departamenta Rīgas reģiona komersantu un uzņēmumu reģistrācijas nodaļas valsts notāres (tālr. 67031762; laila.dardzane@ur.gov.lv )

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas