E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7646
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Bērnudārzs jānodrošina arī vasarā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2015
Ieva

Labdien! Vēlos saprast, vai pašvaldībai bērnudārzs jānodrošina visu cauru gadu - vai ir kāds likums vai MK noteikumi, kas to nosaka? Ja pagasta dārziņš vasarā ir slēgts vairāk nekā 5 nedēļas (Lapmežciems), tad kur pašvaldība drīkst piedāvāt citu dārziņu, cik lielā attālumā no slēgtā dārziņa? Vai tas ir normāli, ka piedāvā 25-30 km attālumā? Vai šādā gadījumā pašvaldībai nav jānodrošina speciālais autobuss bērniem, kas viņus turp ved? Vai ir kāds likums, kas to nosaka, regulē? Ja normāliem cilvēkiem atvaļinājums ir 4 nedēļas gadā, bet dārziņš ir slēgts vairāk nekā 5 nedēļas, tad ko darīt? Vai likums ir paredzējis un regulē šādus gadījumus? Ar cieņu, Ieva.

A
atbild:
30. jūlijā, 2015

Iepazīstoties ar jūsu jautājumu, Izglītības kvalitātes valsts dienests sniedza šādu atbildi:

„Pašvaldības kompetenci un funkcijas izglītības jomā nosaka likums „Par pašvaldībām” un Izglītības likums. Pašvaldībai ir pienākums gādāt par iedzīvotāju izglītību, t.sk. pirmsskolas un skolas vecuma bērnu nodrošināšanu ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs. Vienlaikus pašvaldībai ir pienākums nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē vai tuvākajā izglītības iestādē, kas īsteno izglītības programmu valsts valodā neatkarīgi no attāluma. Turklāt pašvaldībai jānodrošina transports izglītojamo nokļūšanai izglītības iestādē un atpakaļ dzīvesvietā, ja nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu.

Atbilstoši Ministru kabineta 2012.gada 31.jūlija noteikumos Nr.533 „Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām” noteiktajiem pirmsskolas izglītības programmu paraugiem (sk. Ministru kabineta noteikumu 1.-4.pielikumu) pirmsskolas izglītības iestādei katru gadu no 1.jūnija līdz 31.augustam jānodrošina darbs vasaras periodam, sekmējot bērnu vispusīgu attīstību.

Ievērojot minēto, vasaras mēnešos pirmsskolas izglītības iestādēm ir jābūt pieejamām gan izglītojamajiem, kuri nākamajā mācību gadā turpinās pirmsskolas izglītības programmas apguvi, gan arī tiem izglītojamajiem, kuri septembrī uzsāks mācības pamatizglītības programmā.

Vasarā pirmsskolas izglītības iestādēs pilnībā netiek īstenotas izglītības programmas, bet organizētas nodarbības, kas nostiprina bērnu iegūtās zināšanas, iemaņas un prasmes. Līdz ar to iestādes vadītāja kompetencē ir lemt par lietderīgāko laika pavadīšanu, vienlaicīgi nodrošinot izglītības iestādes darba organizāciju atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam.

Ievērojot Izglītības likuma 57.pantā noteiktās tiesības bērna izglītošanas nodrošināšanā, bērna vecāki (personas, kas realizē aizgādību) ir tiesīgi vērsties pie pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja ar lūgumu nodrošināt bērnam iespēju apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi vasaras mēnešos. Bet, ja ir jautājumi vai neskaidrības par šo iespēju, vecākiem jāvēršas pašvaldībā.

Ja rodas papildu jautājumi, lai saņemtu konsultāciju, jūs varat vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā (Rīgā, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 14 (3.stāvā), tālrunis 67367202).”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas