E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7629
Lasīšanai: 8 minūtes

Priekšnoteikumi trūcīgā vai maznodrošinātas ģimenes statusa saņemšanai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2015
zita

Labdien! Vēlos zināt, vai pašvaldība var man palīdzēt dzīvesvietas vai finansiālajā jautājumā? Man ir divi bērni (pirmais ir no pirmajām laulībām, no alimentiem tiesas ceļā atteicos), otrs bērniņš ir no civilvīra. Šobrīd esmu vēl bērna kopšanas atvaļinājumā. Mani ienākumi ir 305 eiro (pabalsti par bērniem). Nevaru atļauties meklēt jaunu dzīvesvietu sakarā ar milzīgām īres maksām. Ko man ieteiksiet darīt šinī situācijā? Pašlaik vēl dzīvoju pie bērna tēva, bet drīz tas vairs nebūs iespējams. Rīgā esmu deklarēta  4 gadus. Tātad arī uz pašvaldības dzīvokli nevaru pretendēt. Neviens īpašums pašai arī nepieder. Gandrīz sanāk, ka jādzīvo uz ielas no bezizejas... Lūdzu palīdziet ar padomu!

A
atbild:
10. augustā, 2015

Kamēr dzīvojat pie bērna tēva, Jūs varat vērsties pašvaldībā ar lūgumu piešķirt trūcīgas ģimenes statusu.

MK 2010.gada 30.marta noteikumi Nr.299 „Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu ”nosaka priekšnoteikumus, lai ģimene varētu pretendēt uz trūcīgas ģimenes statusu. Statuss tiek noteikts uz laiku no 3 līdz 6 mēnešiem (Rīgas pašvaldība piešķir uz 3 mēnešiem). Šo noteikumu 2.punktā minēts, ka ģimene ir atzīstama par trūcīgu, ja:

1)      vidējie ienākumi uz katru ģimenes locekli vienā mēnesī pēdējo trīs mēnešu laikā nav bijuši lielāki par 128,06 eiro;

2)      nepieder naudas līdzekļu uzkrājumi, vērtspapīri, īpašums (izņēmums ir nekustamais īpašums vai tā daļa, kurā deklarēts un dzīvo iesniedzējs un pārējās personas, kurām ir kopīga saimniecība ar iesniedzēju; naudas līdzekļu uzkrājums ģimenei, kas nepārsniedz 128,06 eiro; citi 19.punktā ietvertie izņēmumi. 2013.gada 15.janvāra MK noteikumu Nr.202 „Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā” 12.punktā minētie izņēmumi);

3)      nav noslēgts uztura līgums;

4)      nesaņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas sniegtos pakalpojumus vai tā neatrodas ieslodzījumā;

5)      persona ir reģistrējusies Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbnieks atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 37.panta pirmajai daļai.

Ja atbilstat šo noteikumu prasībām, tad, lai saņemtu trūcīgas ģimenes statusu, nepieciešams vērsties Rīgas sociālajā dienestā un jāveic šādas darbības:

1)      jāuzrāda personu apliecinošs dokuments;

2)      jāiesniedz rakstveida iesniegumu par atzīšanu par trūcīgu;

3)      jāiesniedz ienākumu un materiālo resursu apliecinoši dokumenti par sevi un ģimenes locekļiem;

4)      Jūs varat iesniegt pašrocīgi aizpildītu deklarācijas veidlapu.

Savukārt, ja atbilstat turpmāk minētajiem kritērijiem, varat pretendēt uz maznodrošinātas ģimenes statusu.

2013.gada 15.janvāra MK noteikumi Nr.202 „Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā” nosaka kritērijus, kuru realizācijas gadījumā ģimenei tiek piešķirts maznodrošinātas ģimenes statusu.

Šo noteikumu 14.punktā teikts, ka ģimene ir atzīstama par maznodrošinātu, ja:

1)      vidējie ienākumi uz katru ģimenes locekli mēnesī trīs pēdējo mēnešu laikā nepārsniedz 320 eiro. Saskaņā ar šo noteikumu 16.punktā minēto, maznodrošinātas ģimenes statuss tiek piešķirts uz 3 mēnešiem;

6)      nepieder naudas līdzekļu uzkrājumi, vērtspapīri, īpašums (izņēmums ir nekustamais īpašums vai tā daļa, kurā deklarēts un dzīvo iesniedzējs un pārējās personas, kurām ir kopīga saimniecība ar iesniedzēju; naudas līdzekļu uzkrājums ģimenei, kas nepārsniedz 128,06 eiro; citi 19.punktā ietvertie izņēmumi. 2013.gada 15.janvāra MK noteikumu Nr.202 „Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā” 12.punktā minētie izņēmumi);

7)      nav noslēgts uztura līgums;

8)      nesaņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas sniegtos pakalpojumus vai tā neatrodas ieslodzījumā;

9)      persona ir reģistrējusies Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbnieks atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 37.panta pirmajai daļai.

Lai izvērtētu Jūsu ģimenes atbilstību maznodrošinātas ģimenes statusam, Jums ir nepieciešams vērsties Rīgas sociālajā dienestā un jāveic šādas darbības:

1)      jāuzrāda personu apliecinošs dokuments;

2)      jāiesniedz rakstveida iesniegumu par atzīšanu par trūcīgu;

3)      jāiesniedz ienākumu un materiālo resursu apliecinošus dokumentus par sevi un ģimenes locekļiem (dokumenti, kas apliecina personas ienākumus, īpašumus, vērtspapīru esamību, uzkrājumus un noslēgtos uztura līgumus);

4)      Jūs varat iesniegt pašrocīgi aizpildītu deklarācijas veidlapu.

Dzīvokļa pabalsts

Dzīvokļa pabalsts ir Rīgas pilsētas pašvaldības pabalsts dzīvojamās telpas īres un/vai apsaimniekošanas maksas un/vai maksas par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, segšanai.

Tiesības uz dzīvokļa pabalstu nosaka 2013.gada 15.janvāra MK noteikumu Nr.202 „Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā” 21.pants.

Respektīvi, Jums ir tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu, ja:

1)      esat deklarējusi pamata dzīvesvietu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, dzīvojat deklarētajā adresē;

2)      vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 284,57 eiro katram ģimenes loceklim vai atsevišķi dzīvojošai personai darbspējīgā vecumā mēnesī.

Dzīvokļa pabalsta apmērs tiek aprēķināts kā starpība starp klienta kopējo šo saistošo noteikumu 44.punktā noteikto garantētā minimālā ienākumu līmeņa summas apmēru, normatīvo izdevumu summu (nepārsniedzot šo saistošo noteikumu pielikumā noteiktos normatīvus dzīvokļa pabalsta aprēķināšanai) un klienta kopējiem ienākumiem. Pieprasīt dzīvokļa pabalstu, kas izpaužas vai nu kā dzīvojamās telpas īres izdevumi, apsaimniekošanas maksas un maksas par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, segšana, Jūs varat vienu reizi trijos mēnešos.

Sākotnēji Jums ir nepieciešams noskaidrot, vai esošā situācija atbilst kādam no šiem 3 variantiem. Dzīvokļa pabalstu, trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statusu Jūs varat pieprasīt arī jebkurā citā pašvaldībā, ja esat nolēmusi pārdeklarēties. Dzīvokļa pabalstu, trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statusu varat iegūt tad, ja atbilst visi nepieciešamie pamatkritēriji, kas iepriekš tika izklāstīti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas