E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7276
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja muzikālais darbs ir aizsargāts, tā izmantojumam vajadzīga autora atļauja

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2015
Irina

Ja kultūras nama deju kolektīvs vēlas dejot un izveidot pats savu dejas aranžējumu pie konkrētās latviešu autora mūzikas. Kā viņus skar autortiesību likums un kā rīkoties, lai varētu dejot sev un iepriecināt citus, protams, par to sev nesaņemot nekādu atalgojumu.

A
atbild:
28. maijā, 2015
Autoru biedrība AKKA/LAA
Ieva Kolmane, sabiedrisko attiecību speciāliste

Jautājums izklausās pēc tāda, ko gribētos konkretizēt. Vispirms, nav skaidrs, kas domāts ar „dejas aranžējumu”: aranžēt var muzikālu darbu, nevis horeogrāfiju. Iespējams, domāta pašu veidota deja (horeogrāfija) konkrētas latviešu autora mūzikas pavadījumā.

Tad pirmām kārtām jāskatās, vai konkrētā latviešu autora mūzika ir aizsargāts vai neaizsargāts darbs. Autortiesības Latvijā ir spēkā autora dzīves laikā un 70 gadu pēc autora nāves. Ja mūzika ir tautas melodija, to drīkst brīvi izmantot, toties Autortiesību likums darbu sargā, ja runa ir par tautas melodijas apdari/aranžējumu – šādam darbam ir pašam savs autors.

Ja muzikālais darbs ir aizsargāts, tā izmantojumam vajadzīga autora atļauja. Tādu, iespējams, var saņemt autoru biedrībā AKKA/LAA, ja autors biedrībai uzticējis tiesības izsniegt šādu atļauju jeb licenci. Ja ne, jāmeklē rokā pats autors vai viņa tiesību mantinieki.

Tikai pats autors vai viņa tiesību mantinieki var atļaut savu darbu izmantot bez maksas, AKKA/LAA šādu atļauju sniegt nav pilnvarota, biedrības pārstāvēto autoru darbu izmantojumam tiek piemēroti tarifi, kas visiem autoriem vienādi, neatkarīgi no tā, vai izmantojums iecerēts ar mērķi gūt kādus ienākumus vai ne.

Īsākais un operatīvākais ceļš ir vērsties pēc padoma AKKA/LAA – bet jau ar konkrētiem darbu nosaukumiem, autoru vārdiem u.tml. Katrs gadījums ir individuāls.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas