E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7056
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantojuma pieņemšanas termiņš

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2015
Samanta

Pirms 7 gadiem nomira mantojuma atstājēja - mamma. Esam divi bērni. Jau pirms mammas miršanas dzīvoju kopā ar viņu un par viņu rūpējos. Slimnīcā, esot klāt divām lieciniecēm, mutiski mamma novēlēja man māju, kurā kopā dzīvojām, bet brālim palika māja, kuru mamma bija nopirkusi par sertifikātiem. Pašreiz juridiski neesmu mantojumu pieņēmusi un nokārtojusi pie notāra visas formalitātes. Bet tagad brālis prasa izmaksāt pusi no mammas īpašuma vērtības, tādas naudas man nav. Otrkārt, māju esmu izremontējusi un ieguldījusi līdzekļus, kas nenoliedzami ir paaugstinājis īpašuma vērtību. Sakiet, lūdzu, vai nav nokavēts termiņš un es varu doties pie notāra pieņemt mantojumu, lai to varētu ierakstīt zemesgrāmatā? Vai, pierādot, ka mamma jau brālim ir māju pirkusi un šo ir novēlējusi man, iespējams esošo strīdu situāciju atrisināt, vai tomēr jāizmaksā pieprasītā nauda? Paldies.

A
atbild:
29. aprīlī, 2015
Agnese Ērgle
LV portāls
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Kā situāciju skaidro zvērināta notāra palīdze Dagne Rušeniece, tad Civillikuma 693.pantā ir noteikts, ka mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas viņa faktiskā valdījumā. Jūsu gadījumā var uzskatīt, ka esat to pieņēmusi faktiskajā valdījumā, kā arī - esat pieņēmusi mantojumu.

Lai nekustamo īpašumu reģistrētu uz sava vārda, Jums ir jānokārto mantojuma lieta pie notāra. Notārs uzaicinās  arī Jūsu brāli - kā personu, kurai arī ir tiesības mantot. Ja brālis nepieteiksies, tad tiks uzskatīts, ka viņš no mantojuma ir atteicies.

Strīdus gadījumā būs jāvēršas tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 51 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas