E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6153
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja vajadzīgi pierādījumi, policisti drīkst fotografēt

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2015
Jānis

Vai pašvaldības policijas darbiniekiem ir atļauts filmēt un fotografēt privātīpašumā (dzīvoklī) bez valdītāja (īpašnieka) atļaujas?

A
atbild:
20. janvārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Atbildi uz savu jautājumu varat rast LV portāla e-konsultācijā Nr.472 „Personas tiesības, tiekot filmētam/fotografētam”.

Likuma „Par policiju” 12.pantā cita starpā, nosaucot policijas vispārējās tiesības, ir teikts, ka policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības:

„/../14) reģistrēt, iegūt pirkstu nospiedumus, citus personu identifikācijai nepieciešamos datus un skaņu ierakstus, fotografēt un filmēt aizturētas, aizdomās turētas, apsūdzētas, notiesātas un administratīvi arestētas personas, kā arī personas, kuras izdarījušas citus likumpārkāpumus, ja tās apzināti pretojas personības noskaidrošanai;”

Gadījumi, kad policisti drīkst ierasties privātīpašumā, to pārmeklēt, noteikti minētā panta 16.punktā.

Sīkāku informāciju nav iespējams sniegt, jo no Jūsu jautājuma nav saprotams, kādēļ policijas amatpersonas vispār bija dzīvoklī un kādēļ fotografēja. Ja fotogrāfijas nepieciešamas kā pierādījums likumpārkāpuma fiksēšanai un apliecināšanai, tad policisti drīkstēja fotografēt. Starp citu, privātā īpašumā policisti bez īpašnieka atļaujas un tiesneša lēmuma drīkst ierasties tikai tad, ja persona ir aizturama nozieguma vietā vai situācija ir bīstama cilvēka dzīvībai.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 256.1 pants par administratīvā pārkāpuma vietas apskati nosaka:

  • administratīvā pārkāpuma vietas apskate ir konkrētas vietas un tajā esošo objektu apskate, ja tie saistīti ar izdarītu administratīvo pārkāpumu. Administratīvā pārkāpuma vietas apskatē pēc iespējas izmanto tehniskos līdzekļus;
  • administratīvā pārkāpuma vietas apskates gaitā pilnvarotā amatpersona var izņemt administratīvā pārkāpuma priekšmetus un izdarīšanas rīkus;
  • par izdarīto administratīvā pārkāpuma vietas apskati pilnvarotā amatpersona sastāda protokolu;
  • amatpersona, kurai ir tiesības sastādīt protokolu par attiecīgo administratīvo pārkāpumu, publiski nepieejamas teritorijas vai telpas un tajās esošo mantu, kā arī transportlīdzekļu apskati var izdarīt ar īpašnieka (valdītāja, turētāja) piekrišanu vai rajona (pilsētas) tiesas tiesneša lēmumu, kas pieņemts, pamatojoties uz amatpersonas pieteikumu un tam pievienotajiem materiāliem.

Pašvaldības policija ir vietējai pašvaldībai pakļauta struktūrvienība, taču tās pienākumi pašvaldības saistošajos noteikumos ir definēti saskaņā ar likuma „Par policiju” tiesību normām. Ja Jūs neapmierina policistu rīcība, varat iesniegt sūdzību attiecīgās pašvaldības policijas vadībai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas