E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6141
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Atbalsts vēža slimniekiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2015
Mia

Labdien, man ir šādi jautājumi: 1) vai ar leikozi slims cilvēks drīkst lietot uzturā baltvīnu, sarkanvīnu? 2) vai ar leikozi slims cilvēks drīkst lidot ar lidmašīnu? 3) kādu atbalstu var saņemt ar leikozi slimojošs cilvēks, kurš ir atteicies no ķīmijterapijas? Kādi normatīvie akti to nosaka? Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi.

A
atbild:
17. februārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Nacionālais veselības dienests
Māra Āboliņa, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Jautājumus par to, kādus pārtikas produktus un alkoholiskos dzērienus drīkst lietot uzturā cilvēks, kuram uzstādīta noteikta diagnoze, ir jāuzdod ģimenes ārstam vai ārstējošam ārstam. Tas pats attiecas uz jautājumiem par ikdienas aktivitātēm, piemēram, vai drīkst lidot ar lidmašīnu. Šādas lietas netiek noteiktas normatīvos aktos, bet, ņemot vērā katra pacienta veselības stāvokli un slimības gaitu, to nosaka ārsts.

Kādi valsts apmaksāti ārstniecības pakalpojumi pieejami pacientiem, noteic Ministru kabineta noteikumi Nr.1529 „Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība”.

Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Māra Āboliņa skaidro, ka, pirmkārt, onkoloģijas pacients var saņemt valsts apmaksātus ģimenes ārsta prakses pakalpojumus, otrkārt, konsultācijas pie speciālista, izmeklējumus, ārstēšanos ambulatori, dienas stacionārā vai stacionārā, paliatīvo aprūpi, medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus. Taču jāuzsver, ka šos ārstniecības pakalpojumus var saņemt tikai ar nosacījumu, ka to ir nozīmējis ārsts, kurš arī izlemj, kas konkrēti šim pacientam nepieciešams.

Un otrs nosacījums – šie pakalpojumi jāsaņem iestādē, kura sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus.

Papildus informējam, ka onkoloģijas pacientiem ir samazināta pacienta iemaksa par ārstēšanos stacionārā – 7,11 eiro dienā (pārējiem pacientiem – 10 eiro). Onkoloģijas pacients var vērsties pie onkologa, onkologa ķīmijterapeita bez ģimenes ārsta nosūtījuma.

Par iespēju noteikt invaliditāti, kas paredz papildu sociālo atbalstu un virkni atvieglojumu, saņemot dažādus pakalpojumus, jāvaicā savam ģimenes vai ārstējošam ārstam. Kritēriji invaliditātes noteikšanai noteikti MK noteikumos Nr.805 „Noteikumi par prognozējamās invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību”.

Mājaslapā www.dzivibaskoks.lv apkopota informācija par onkoloģiju un aktuālajām iespējām saņemt psiholoģisku palīdzību. Ir izveidots RAKUS LOC psiholoģiskās palīdzības tālrunis onkoloģijas pacientiem un viņu tuviniekiem 80003003, kur var zvanīt un uzdot sev interesējošus jautājumus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas