E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5586
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Pašvaldība noteic uzņemšanas kārtību bērnudārzā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2014
Ieva

Labdien! Mani interesējošais jautājums saistīts ar bērnudārzu. Valsts un pašvaldība piešķir bērnam finansējumu priekš bērnudārza no 1,5 gada vecuma. Tas nozīmē, ka, ja ir vieta bērnudārzā, tad savu bērnu varu laist no 1,5 gada. Bet esmu novērojusi tādu situāciju, ka pašvaldību bērnudārzā laiž bērnu 1 gada un 2 mēnešu vecuma, bet tajā pašā laikā citi bērni, kam jau ir 1,5 gadi, stāv rindā. Iemesls it kā - tik ātri, jo mācās brālis. Jautājums, vai tas ir likumīgi? Manuprāt, arī ja tur mācās brālis vai māsa, vienalga, jau vajadzētu sasniegt šo 1,5 gadu vecumu, lai pretendētu vispār uz valsts apmaksātu vietu bērnudārzā?

A
atbild:
05. decembrī, 2014

Par pašvaldības pienākumu nodrošināt pirmsskolas izglītības pieejamību un regulējumu, kas jāņem vērā noteiktos gadījumos, minēts vairākos normatīvajos aktos. Likuma „Par pašvaldībām” 15.panta 4.punktā noteikts, ka gādāt par iedzīvotāju izglītību, tai skaitā nodrošināt pirmsskolas vecuma bērnus ar vietām izglītības iestādēs, ir viena no pašvaldību autonomām funkcijām.

Izglītības likuma 17.panta pirmajā daļā noteikts katras pašvaldības pienākums nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību un pamatizglītību bērna dzīvesvietai. Savukārt Vispārējā izglītības likuma 21.pantā ir noteikts, ka vietējās pašvaldības savā administratīvajā teritorijā nodrošina vienlīdzīgu pieeju pirmsskolas izglītības iestādēm bērniem no pusotra gada vecuma. 

Par bērnu uzņemšanas kārtību bērnudārzos minēts Vispārējās izglītības likuma 26.panta pirmajā daļā, kur teikts - pašvaldību vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamos uzņem izglītības iestādes dibinātāja noteiktajā kārtībā, ievērojot Izglītības likuma un citu likumu noteikumus.  

Valsts izglītības kvalitātes dienests norāda uz vairākiem citiem speciāliem normatīviem aktiem, kas nosaka īpašu regulējumu noteiktos gadījumos. Piemēram, Militārā dienesta likuma 53.pantā noteikts, ka profesionālā dienesta karavīru un dienesta pienākumu pildīšanas laikā bojā gājušo profesionālā dienesta karavīru bērnus ir tiesības ārpus kārtas iekārtot pirmsskolas izglītības iestādēs. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 43.1pantā noteikts –  amatpersonai, kura dienesta interesēs (izņemot pārcelšanu uz izglītības iestādi vai no izglītības iestādes sakarā ar izglītības iegūšanu) tiek pārcelta uz citu administratīvo teritoriju un maina dzīvesvietu, ir tiesības ārpus kārtas iekārtot savu bērnu pirmsskolas izglītības iestādē. Tādas pašas tiesības noteiktas Robežsardzes likuma 46.1pantā robežsargiem. 

Papildus tam likuma „Par pašvaldībām” 43.panta trešā daļa noteic, ka dome var pieņemt savus saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un citu brīvprātīgu iniciatīvu izpildi. Tātad pašvaldībai kā pirmsskolas izglītības iestādes dibinātājam ir tiesības izdot pašvaldības saistošos noteikumus, kur ir noteikta pirmsskolas vecuma bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtība pašvaldības izglītības iestādēs

Ņemot vērā iepriekšminēto, Valsts izglītības kvalitātes dienests skaidro: “Pašvaldībai ir tiesības papildus ārējos normatīvajos aktos noteiktajiem gadījumiem noteikt priekšrocības bērna uzņemšanai pirmsskolas izglītības iestādē, tai skaitā gadījumos, ja bērns ir obligātā pirmsskolas izglītības vecumā, kāds no bērna vecākiem strādā izglītības iestādē, bērnu audzina viens no vecākiem, bērnam noteikta ārpusģimenes aprūpe, bērns ir no audžuģimenes un citos pašvaldības noteiktajos gadījumos.

Līdz ar to pašvaldības autonomija ir izvērtēt katru gadījumu, tai skaitā gadījumu, kad pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē uzņemts jaunāks bērns. Tādējādi, lai uzzinātu, kas pamato jaunāka bērna uzņemšanu pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajā pirmsskolas izglītības iestādē, ir jāvēršas pašvaldībā un jāiepazīstas ar konkrētās pašvaldības izdoto regulējumu.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas