E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5461
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Iekšzemes NM nodokļi gan par Latvijā, gan ārvalstīs gūtajiem ienākumiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2014
Kristīne

Labdien! Esmu pašnodarbināts darbinieks, līdz šim esmu sadarbojusies ar vairākām LV kompānijām, taču tagad parādījusies iespēja projektu veidā (neregulāri, bez darba līguma) attālināti strādāt arī kādai ASV kompānijai. Vēlējos noskaidrot, vai tas ir kaut kā jāreģistrē un vai un kādi nodokļi man būtu jāmaksā par saņemto atalgojumu? Paldies!

A
atbild:
05. decembrī, 2014
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Pašnodarbinātais ir persona, kura gūst ienākumu (vai ieņēmumus) kā fiziskā persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā un kura reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja. 

Ja fiziskā persona plāno uzsākt saimniecisko darbību, tad tai pirms tās uzsākšanas, atbilstoši likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajam, ir pienākums reģistrēties saimnieciskās darbības veicēja statusā. Turklāt jāņem vērā, ka iedzīvotāju ienākuma nodokli fiziskajām personām – iekšzemes nodokļu maksātājām – ir jāmaksā gan par Latvijā, gan ārvalstīs gūtajiem ienākumiem. 

Papildus minētajam saimnieciskās darbības veicējiem ir pienākums no gūtajiem ienākumiem veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātai personai, ja ienākums mēnesī sasniedz Ministru kabineta noteikto valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru (Ministru kabineta noteiktais minimālais iemaksu objekts 2014.gadā ir 320 eiro mēnesī). Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veic no brīvi izraudzītas summas, bet ne mazāk kā no 320 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas