E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5387
Lasīšanai: 3 minūtes

Bērna kopšanas atvaļinājumu periodi summējas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2014
Liene

Labdien! Radās jautājums par bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) ilgumu dienās. Vai arī to nemēdz izteikt dienās? Jautājums radās, jo mēģinu sarēķināt, kad jāatgriežas darbā šādā situācijā: 1) ar pirmo bērnu BKA biju laikā no 5.12.11-27.12.12; 2) ar otro bērnu BKA esmu no 17.05.13 - patreiz. Kāds ir maksimālais laiks, kādu vēl varu atrasties BKA (līdz kuram datumam), ja izmantoju par katru bērnu 18 mēnešus? Pati rēķināju, ka sanāk 15.gada aprīļa mēnesī, bet īsti netieku skaidrībā, kurā datumā. Paldies!

A
atbild:
20. oktobrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likumā paredzēto pusotru gadu ilgo bērna kopšanas atvaļinājumu bērna vecāki var izmantot jebkurā laikā, līdz bērnam aprit astoņi gadi. Katru reizi, kad darbinieks vēlas izmantot daļu no bērna kopšanas atvaļinājuma, vienalga, vai tā ir viena diena vai gads, viņam mēnesi iepriekš tas jāpasaka darba devējam, lai viņš varētu laikus atrast aizstājēju prombūtnē esošajam darbiniekam vai arī pārdalītu darbus starp citiem darbiniekiem. 

Ja sievietei viens bērna kopšanas atvaļinājums vēl nav beidzies un viņai rodas tiesības uz grūtniecības atvaļinājumu, darba devējam savai darbiniecei ir jāpiešķir jauns maternitātes atvaļinājums, pārtraucot iepriekšējo bērna kopšanas atvaļinājumu. Neizmantoto bērna kopšanas atvaļinājuma daļu darbiniece var izmantot vēlāk. Tātad bērna kopšanas atvaļinājumi var būt garāki par pusotru gadu, jo to neizmantotie periodi summējas

Jūs jau atrodaties otrajā bērna kopšanas atvaļinājumā, tātad darba devējam ir Jūsu iesniegums par atvaļinājuma piešķiršanu. Atvaļinājums ir piešķirts uz noteiktu laiku un par to jābūt darba devēja rīkojumam. Ne tikai Jums, bet arī darba devējam jāzina, līdz kuram datumam būsiet bērna kopšanas atvaļinājumā. Tāpēc grāmatvedībā vai personāla daļā noskaidrojiet, līdz kuram datumam Jums ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums un vai paliek vēl kādas neizmantotas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas