E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5324
Lasīšanai: 8 minūtes

Pabalsti, ja nākamais bērns piedzimst, kad iepriekšējam nav 2 gadiņi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2014
Sandra

Labdien! Kā aprēķinātu maternitātes un vecāku pabalstu trešā bērna gadījumā pēc kārtas, esot BKA, neatgriežoties darbā? Pirms tam esmu strādājusi nepārtraukti 4 gadus. Otrais bērns dzimis, līdz pirmajam bērnam palika 2 gadi, arī trešais sanāk līdz otrā bērna 2 gadiem. Kā aprēķinātu šos pabalstus, ja pa vidu nostrādātu vienu mēnesi, jo situācija izveidojusies, ka darbā jāatgriežas esot 27. gr. nedēļā, taču dekrētā varu aiziet ar 31. gr. nedēļu. Ja darbā lūgtu to mēnesi bezalgas atvaļinājumu līdz dekrēta sākumam, tas ietekmētu pabalsta apmērus?

A
atbild:
07. oktobrī, 2014
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Maternitātes pabalsts

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu (turpmāk – vidējo iemaksu algu) aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas, atvaļinājuma bez darba algas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu (šis atvaļinājums attiecas uz nākamajiem adoptētājiem un aizbildņiem, kā arī audžuģimenēm), dienas.

Tātad, ja noteiktajā 12 mēnešu perioda daļā būsiet atradusies bērna kopšanas atvaļinājumā un šajā periodā atsākusi arī strādāt – tad vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās no ienākumiem, kuri gūti, atsākot strādāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. Savukārt, ja, beidzoties bērna kopšanas atvaļinājumam, līdz nākamajam grūtniecības atvaļinājumam, strādāt neatsāksiet, bet atradīsieties atvaļinājumā bez darba algas saglabāšanas - tad vidējo iemaksu algu aprēķinās 70% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas proporcionāli to dienu skaitam, par kurām šis atvaļinājums būs piešķirts. Aprēķinot pabalstu šogad, vērā ņems 2012.gada vidējo apdrošināšanas iemaksu algu – 565,28 eiro. Tas nozīmē, ka 70% no tās ir 395,70 eiro.

Savukārt, ja visā 12 mēnešu periodā iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

Ja arī šajā 32 kalendāra mēnešu periodā apdrošināšanas iemaksu alga nav bijusi, tad pabalstu rēķina 70% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Maternitātes pabalsta apmēru nosaka 80% apmērā no pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vecāku pabalsts

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam.

Vecāku pabalstam vidējo algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Ja neilgu periodu pirms grūtniecības atvaļinājuma atsāksiet strādāt, tad, tāpat kā maternitātes pabalsta aprēķina gadījumā, ļoti iespējams, ka, aprēķinot vecāku pabalstu, šie ienākumi, kuri tiks gūti strādājot, tiks ņemti vērā, aprēķinot vecāku pabalstu par jaundzimušo mazuli. Respektīvi, pabalsts tiks aprēķināts no ienākumiem, kurus būsiet guvusi, strādājot pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.

Tāpat kā maternitātes pabalstam, arī aprēķinot vidējo iemaksu algu vecāku pabalstam -  no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Atšķirībā no maternitātes pabalsta, gadījumos, kad vidējo iemaksu algu nosaka, atkāpjoties 32 kalendāra mēnešu periodā, tā nevar būt mazāka par 40% no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (piešķirot pabalstu 2014.gadā tie būs 226,11 eiro, savukārt piešķirot pabalstu 2015.gadā tie būs 237,62 eiro).

Ja vecāku pabalsts par trešo bērnu tiks piešķirts periodā, sākot no 2014.gada 1.oktobra – tas tiks aprēķināts un izmaksāts saskaņā ar jaunās pabalstu sistēmas nosacījumiem. Pabalsta apmērs tiks noteikts atbilstoši pieprasītāja veiktajai izvēlei, izvēloties pabalsta saņemšanas ilgumu:

  • līdz bērna 1 gada vecumam 60% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai
  • līdz bērna 1,5 gada vecumam 43,75% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Tomēr joprojām spēkā paliek nosacījums: ja, kopjot bērnu vecumā līdz 2 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu līdz viena gada vecumam piešķir lielākajā apmērā - kāds tiek aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, pārrēķinot attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam, kas būs noteikts par jaundzimušā kopšanu.

Tā kā jaunā pabalstu sistēma paredz atšķirīgus nosacījums pabalsta apmēra noteikšanai, salīdzinot ar tiem vecāku pabalstiem, kuri piešķirti līdz 1.oktobrim, tad, lai piešķirtu vecāku pabalstu lielākajā apmērā, to aprēķinās no jauna un tad salīdzinās ar vecāku pabalsta apmēru, kāds bija piešķirts par iepriekšējā bērna (otrā bērna) kopšanu līdz 1 gada vecumam, šo pabalstu attiecīgi pārrēķinot veiktajai izvēlei – 60% apmērā vai 43,75% apmērā no vidējās iemaksu algas, no kuras pabalsts tika aprēķināts par iepriekšējā bērniņa kopšanu.

Ja vecāku pabalsts par otrā bērna kopšanu tika noteikts lielākajā apmērā, kāds tas bija aprēķināts par pirmā bērna kopšanu, tad arī par trešo bērnu, ja no jauna aprēķinātais pabalsts būs apmēra ziņā mazāks, nekā pārrēķinātais pabalsts par otrā bērna kopšanu - to noteiks lielākajā apmērā.

Piemēram:

Par pirmo bērnu vecāku pabalsts noteikts 70% apmērā no pieprasītāja vidējās iemaksu algas vienā kalendāra dienā, pieņemsim, 20 eiro = 14 eiro (pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā).

Par otro bērnu, kurš piedzimis, kamēr pirmais bērns vēl nav sasniedzis 2 gadu vecumu, vecāku pabalsts noteikts lielākajā apmērā - kā par pirmā bērna kopšanu, t.i., 14 eiro vienā kalendāra dienā.

Ja vecāku pabalsts par trešo bērnu tiks piešķirts periodā, sākot no 2014.gada 1.oktobra, tad par trešo bērnu, kurš piedzimis, kamēr otrais bērns nav sasniedzis 2 gadu vecumu, pabalstu par iepriekšējā bērna kopšanu pārrēķinās atbilstoši veiktajai izvēlei, cik ilgi vecāks būs izvēlējies saņemt vecāku pabalstu par trešo bērnu. Ja līdz bērna 1 gada vecumam, tad pārrēķina rezultātā vecāku pabalsta apmērs būs 60% no 20 eiro = 12 eiro vienā kalendāra dienā, ja līdz bērna pusotram gadam – 43,75% no 20 eiro=8,75 eiro vienā kalendāra dienā.

Salīdzinās ar pabalsta apmēru, kas būs aprēķināts no jauna (pabalsta summa, pamatojoties uz aktuālo informāciju) un piešķirs apmēra ziņā lielāko.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 91 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas