E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5308
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantojuma apliecība apliecina mantošanas tiesības

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. septembrī, 2014
Lara

Nekustamais īpašums pieder kopīpašumā diviem kopīpašniekiem. Viens no kopīpašniekiem to atsavinājis citai personai, nepiedāvājot izmantot pirmpirkuma tiesību otram kopīpašniekam. Zemesgrāmatā savas īpašuma tiesības ieguvējs nostiprina piecus gadus pēc darījuma noslēgšanas. Tikmēr pārdevējs ir miris un mantinieki pēc ierakstiem zemesgrāmatā konstatē, ka otrs kopīpašnieks savu īpašuma daļu jau sen kā atsavinājis un, cik zina, iespēja izmantot pirmpirkuma tiesību mantojuma atstājējam nav bijusi piedāvāta. Mantinieki ir pārliecināti, ka tā būtu izmantota. Kopš pircēja īpašuma tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā gads nav pagājis. Vai mantojuma saņēmējai pastāv iespēja izmantot pirmpirkuma vai izpirkuma tiesības uz atsavināto nekustamā īpašuma domājamo daļu? Kā rīkoties mantojuma saņēmējai konkrētajā situācijā?

A
atbild:
06. oktobrī, 2014
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Situācijas apraksts liecina, ka mantiniekiem nav pirmpirkuma/izpirkuma tiesību. Jo mantojuma atstājējs ir savas dzīves laikā parakstījis pirkuma līgumu par nekustamā īpašuma pārdošanu - tātad nekustamais īpašums ir pārdots un mantinieki vairs nevar izlietot tiesības, kādas ir īpašniekam.

Atbilstoši MK noteikumu Nr.618 107.punktam zvērināta notāra izsniegtā mantojuma apliecība apliecina mantinieka mantošanas tiesības, bet neapliecina īpašuma piederību mantojuma atstājējam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas