E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5142
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Viena laulātā manta neatbild par otra laulātā saistībām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2014
Marina

Esmu galvotāja vienam kredītam, pašam kredīta ņēmējam ir uzsākts maksātnespējas process. Vai banka/tiesa var pretendēt uz dzīvokli, kurš pieder manam vīram, bet bija nopirkts pirms kāzām? Un uz mašīnu, kura ir reģistrēta uz vīra, bet bija nopirkta pēc kāzām? Paldies.

A
atbild:
10. septembrī, 2014
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Parādnieka maksātnespējas procesa bankrota procedūras gaitā tiek pārdota parādniekam piederošā manta. Pēc patlaban spēkā esoša tiesiskā regulējuma kreditori vērsīs piedziņu pret parādnieka mantu un saistību dzēšanas procesā, kas ilgs vismaz 2 gadus, parādniekam būs pienākums saistības pildīt, parāda summu samazinot.

Kreditori piedziņu pret galvotāju var uzsākt tikai pēc tam, kad būs noslēdzies parādnieka maksātnespējas process un atlikušo parāda summu uzskatīs par pietiekamu, lai uzsāktu piedziņu pret galvotāju. 

Atbildot uz Jūsu jautājumu par galvotāja mantu, ja dzīvoklis ir iegādāts pirms laulības noslēgšanas, tas ir uzskatāms par vīra atsevišķo mantu, tātad tas nebūtu piespiedu piedziņā pārdodams.

Ja var pierādīt, ka automobilis arī ir atsevišķā manta, tad arī to nevar pārdot. Vispārīgi attiecībā uz šo situāciju ir piemērojams Civillikuma 100.pants:

  • Viena laulātā manta neatbild par otra laulātā saistībām.
  • Ja par viena laulātā parādiem vērsta piedziņa uz otra laulātā atsevišķo mantu, pēdējais var prasīt, lai šo mantu atsvabina no piedziņas.
  • Ja par viena laulātā parādiem vērsta piedziņa uz laulāto kopīgo mantu, otrs laulātais var prasīt mantas dalīšanu un viņa daļas atsvabināšanu no piedziņas.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas