E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4313
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja arodslimība konstatēta līdz 1997.gadam

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2014
Lolita Kotāne

Labdien. Ja cilvēkam ir piešķirta prof. saslimšana (astma) no 1996.gada, 2014.gadā tā ir piešķirta uz mūžu, vai tiešām VSAA neapmaksā ārstēšanās izdevumus un rehabil. pasākumus? Ārstu slēdzienā ir rakstīts = nodrošināt rehabil. manipulācijas.

A
atbild:
28. maijā, 2014
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Likuma „Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” Pārejas noteikumu 4.punkts paredz, ka personām, kuras cietušas nelaimes gadījumā darbā līdz 1997.gada 1.janvārim, kaitējuma atlīdzību izmaksā darba devējs vai viņa saistību pārņēmējs saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.378 „Darbā nodarītā kaitējuma aprēķināšanas, finansēšanas un izmaksas kārtība”. 

Ja personai saslimšana ar arodslimību konstatēta 1996.gadā, kaitējuma atlīdzība un papildu izdevumi atlīdzināmi saskaņā ar minētajiem MK noteikumiem Nr.378. Tie paredz, ka darba devējs, kurš atbildīgs par darbā nodarīto kaitējumu, izmaksā darbiniekam kaitējuma atlīdzību. MK noteikumu 32.punkts paredz, ka darba devējs vai viņa tiesību un saistību pārņēmējs atlīdzina darbiniekam papildu izdevumus, kas saistīti ar arodslimības vai nelaimes gadījuma darbā ārstēšanu par summu līdz 1067,15 eiro.

Savukārt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pārņem kaitējuma atlīdzības izmaksas no darba devēja, ja:

  • darba devēja darbība tiek izbeigta un kaitējuma atlīdzības summa par trim gadiem uz priekšu tiek pārskaitīta valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā;
  • darba devējs tiek pasludināts par maksātnespējīgu un kaitējuma atlīdzības summa par četriem gadiem uz priekšu tiek pārskaitīta valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā;
  • darba devējs, kurš atbildīgs par darbā nodarīto kaitējumu, nav nosakāms (ir tiesas spriedums par juridiska fakta konstatēšanu vai dokumenti, kas pierāda, ka darba devējam nav tiesību un saistību pārņēmēja). 

MK noteikumu 9.punkts paredz, ka VSAA neatlīdzina papildu izdevumus, kas saistīti ar arodslimības ārstēšanu (arī ārstniecības līdzekļu iegāde un pacienta maksājumi) un medicīnisko un profesionālo rehabilitāciju.

Tātad, ja personai kaitējuma atlīdzību maksā VSAA, tad  VSAA nav likumīga pamata atlīdzināt tos papildu izdevumus, kas personai radušies sakarā ar 1996.gadā konstatētās arodslimības, t.i., arodslimības, kas konstatēta līdz 1997.gada 1.janvārim, ārstēšanu un medicīnisko rehabilitāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas