E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4188
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
7
7

Par pilnvaru pensijas saņemšanai, ja cilvēks slimnīcā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2014
Aleksandrs Zajecs

Labdien. Nezinu, ko darīt. Mana vecmāmiņa jau gandrīz kā mēnesi guļ Stradiņu intensīvās terapijas nodaļā. Pilnvara uz mammu, protams, netika uztaisīta un pensija karājas kaut kur "gaisā". Vecmāmiņa un mamma ir pierakstīti Bauskā, bet sociālais darbinieks nevēlas, nav pilnvarots braukt uz Rīgu. Un vecmāmiņa pie pilnas saprašanas vēl pagaidām nav un nezin vai būs, jo konstatētas problēmas ar galvas smadzenēm. Bet par slimnīcu agri vai vēlu jāmaksā. Ko mums darīt?

A
atbild:
25. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kuras pārziņā ir pensiju sistēmas uzskaite, norāda: ja pensijas saņēmējs, kurš vecuma pensiju saņēma „Latvijas Pastā” ar piegādi dzīvesvietā, nav pilnvarojis to saņemt kādam radiniekam vai kādai citai personai, tad nevienam citam pensiju saņemt nav tiesību. Likumā "Par valsts pensijām" ir paredzēts, ka iepriekšējo mēnešu pensiju, ko pensijas saņēmējs laikā nav saņēmis, izmaksā arī par pagājušo laiku, bet ne ilgāku par 3 gadiem. Tādējādi pensija nav zudusi, tā visa tiks izmaksāta – pensijas saņēmējam vai pilnvarotajai personai, uzrādot pilnvaru.

Tātad, lai pensiju varētu saņemt kāds no radiniekiem, ir nepieciešama pilnvara, ko apliecinājis notārs. Jūsu gadījumā pastāv arī iespēja jebkuru Rīgā praktizējošu notāru uzaicināt uz slimnīcu un noformēt pilnvaru slimnīcā, ja vien notārs atzīs par iespējamu akceptēt pilnvaras izsniedzējas personas spēju adekvāti saprast, ko tā dara.

Ja pacientes veselības stāvoklis ir tik kritisks, ka tā neapzinās savu rīcību, tad tuviniekiem iespējams apsvērt domu par aizgādnības vai pagaidu aizgādnības nodibināšanu pār pacienti (sk. Civillikuma 357.364.3pantus). Lai nodibinātu aizgādnību vai pagaidu aizgādnību, ir jāvēršas ar prasību tiesā. Tiesa, nodibinot pagaidu aizgādnību, nosaka aizgādņa pienākumu vest tikai noteiktas lietas. Noteiktu lietu vešana saistāma ar personas neatliekamu lietu kārtošanu vai personas pamatvajadzību vai kopšanas nodrošināšanu. Pēc tiesas sprieduma aizgādni iecels bāriņtiesa, protams, konsultējoties ar tuviniekiem. Par aizgādni var kļūt kāds no tuviniekiem.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas