E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4051
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par minimālo uzturlīdzekļu apmēru

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2014
Kristine Abele

Sakiet, lūdzu, ja mēs ar bērna tēvu esam šķīrušies, viņš dzīvo un strādā Īrijā, katru mēnesi bērnam sūta 75 eiro (bērnam 7 gadi). Lasīju, ka, sākot ar šo gadu, tiem vajadzētu būt 96 eiro. Jautājums ir tāds – vai arī mēs varam prasīt, lai tēvs maksā 75 eiro vietā 96?

A
atbild:
02. aprīlī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, protams, varat to darīt. Ministru kabineta noteikumu Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2.punktā ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. Bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecumam ir jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Šobrīd tie ir  96 eiro.

Šis pienākums neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. To paredz Civillikuma 179.pants.

Ja bērna tēvs atsakās nodrošināt normatīvos aktos noteikto uzturlīdzekļu apmēru, Jums jāsniedz prasība tiesā. Gadījumā ja Jūsu rīcībā jau ir tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam un saskaņā ar spriedumu no bērna tēva tiek piedzīti uzturlīdzekļi bērna uzturam mazākā apmērā, nekā noteikts MK noteikumu Nr.37  2.punktā, Jums joprojām ir tiesības vērsties tiesā ar jaunu prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu bērna uzturam.

Pastāv iespēja uzturlīdzekļus piedzīt arī no tēva, kurš pastāvīgi dzīvo ārzemēs. Vairāk lasiet e-konsultācijā „Uzturlīdzekļu piedziņa, ja bērna tēvs atrodas ārzemēs”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 118 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas