E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1356
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu piedziņa, ja bērna tēvs atrodas ārzemēs

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2012
Ramona Strautina

Kādas man ir izredzes piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva, kurš aizbrauca peļņā uz Angliju un vairs neliekas par mums ne zinis. Kā man uzrādīt bērna tēva dzīves vietu iesniegumā tiesā?

A
atbild:
23. augustā, 2012

Pastāv divas iespējas, kā piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva, kurš dzīvo Apvienotajā Karalistē vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Pirmais. Piedzīt uzturlīdzekļus Latvijas tiesā un pēc tam panākt sprieduma izpildi attiecīgajā Eiropas Savienības dalībvalstī, pamatojoties uz Eiropas Savienības Padomes Regulu Nr.4/2009 (2008.gada 18.decembris) par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietās (turpmāk – Regula Nr.4/2009). Prasības pieteikumā Latvijas tiesai prasītājs var norādīt pēdējo zināmo atbildētāja adresi Latvijā vai atbildētāja adresi Apvienotajā Karalistē, ja tā ir zināma.

Otrais. Uzreiz piedzīt uzturlīdzekļus attiecīgajā Eiropas Savienības dalībvalstī, kurā uzturas atbildētājs, pamatojoties uz Regulu Nr.4/2009.

Abos gadījumos pieteikumi, kas sagatavoti saskaņā ar Regulu Nr.4/2009, ir jāiesniedz Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā (turpmāk – fonda administrācijā), kura tos pārsūtīs attiecīgās Eiropas Savienības dalībvalsts tiesām vai citām atbildīgajām institūcijām ar šo valstu centrālo iestāžu uzturlīdzekļu lietās starpniecību.

Latvijas tiesas sprieduma atzīšanai būs nepieciešams pieteikumam pievienot sprieduma norakstu un tiesas sagatavotu izrakstu Regulas Nr.4/2009 pielikuma veidā, bet jauna sprieduma pieņemšanai būs jāiesniedz dokumenti, kas pamato prasījumu (dokumenti par pieteicēja materiālo stāvokli un izdevumiem bērna uzturēšanai).

Abos gadījumos pieteikumu sagatavošana un iesniegšana fonda administrācijā nav sarežģīta, bet pirmajā gadījumā pirms pieteikuma iesniegšanas fonda administrācijā ir nepieciešams panākt arī sprieduma pieņemšanu Latvijā (līdz ar to šis process nosacīti sastāv no divām darbībām, nevis kā otrajā gadījumā, kur ir tikai viena darbība).
Katram pieteicējam pašam ir jāizvērtē, kuru no iespējām izvēlēties. Pirms lēmuma pieņemšanas pieteicēji var vērsties fonda administrācijā, lai saņemtu konsultāciju un plašāku informāciju par apsvērumiem, kas būtu jāņem vērā, izdarot izvēli konkrētajā gadījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas