E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34247
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Parādnieks var lūgt tiesu sadalīt sprieduma izpildi termiņos

J
jautā:
16. oktobrī, 2024
Jānis

Sveiki! Pret mani ir uzsākts civilprocess vienkāršotās procedūras prasībā par naudas piedziņu. Summa pārsniedz 2500 EUR. Vai man ir tiesības pirms sprieduma sagatavošanas panākt kādu mierizlīgumu ar kreditoru vai iesniegt tiesā mierizlīguma piedāvājumu par labprātīgu atmaksu garākā laika posmā (pa daļām, kā grafika maksājums)? Vai arī vairs nav nekādu iespēju, būs tikai spriedums un tiesu izpildītāja apķīlāti konti? 

A
atbild:
Šodien

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 panta otro daļu vienkāršotās procedūras lietās prasības galvenais parāds nedrīkst pārsniegt 3000 eiro, kas nozīmē, ka kopējā prasības summa var pārsniegt 3000 par parādniekam aprēķinātajiem procentiem vai līgumsodu.  

Vienlaikus ar prasības pieteikuma vienkāršotajā procedūrā nosūtīšanu parādniekam tiesa nosūta paskaidrojuma veidlapu, nosakot rakstveida paskaidrojuma iesniegšanas termiņu  30 dienas, skaitot no dienas, kad prasības pieteikums vienkāršotajā procedūrā nosūtīts.   

Atbilstoši Civilprocesa likuma 148. panta otrajai daļai parādniekam jānorāda: 

  1. vai viņš atzīst prasību pilnīgi vai kādā tās daļā; 
  2. savus iebildumus pret prasību un to pamatojumu; 
  3. pierādījumus, kas apstiprina viņa iebildumus pret prasību un to pamatojumu, kā arī likumu, uz kuru tie pamatoti; 
  4. lūgumus par pierādījumu pieņemšanu vai to izprasīšanu; 
  5. citus apstākļus, kurus viņš uzskata par nozīmīgiem lietas izskatīšanā, kā arī var norādīt savu tālruņa numuru, ja viņš piekrīt saziņai ar tiesu izmantot tālruni; 
  6. elektroniskā pasta adresi saziņai ar tiesu, un, ja viņš reģistrējis savu dalību tiešsaistes sistēmā, tad ietver arī norādi par reģistrēšanos, ja atbildētājs (vai viņa pārstāvis, kura adrese saziņai ar tiesu ir Latvijā) piekrīt elektroniskai saziņai ar tiesu. Ja atbildētāja pārstāvja adrese ir ārpus Latvijas, tad papildus norāda elektroniskā pasta adresi vai paziņo par savas dalības reģistrēšanu tiešsaistes sistēmā; 
  7. kredītiestādes nosaukumu un konta numuru, kurā atlīdzināmi tiesāšanās izdevumi; 
  8. vai viņš piekrīt izmantot mediāciju (mediācija ir brīvprātīgas sadarbības process, kurā puses cenšas panākt savstarpēji pieņemamu vienošanos par savu domstarpību atrisināšanu ar mediatora starpniecību. Sekmīgas mediācijas rezultāts ir vienošanās, ar kuru puses atrisina savas domstarpības un kuru var noformēt kā atsevišķu rakstveida dokumentu, tostarp noslēgt izlīgumu, kas atbilst Civilprocesa normām, iesniegt to tiesai un lūgt to apstiprināt). 

Tas nozīmē, ka jums ir aktīvi jāizmanto likumā noteiktās tiesības, jāsniedz paskaidrojums, jāpiesaka lūgumi, piemēram, jāinformē tiesa un prasītājs par vēlmi noslēgt izlīgumu. 

Izlīgums pieļaujams jebkurā procesa stadijā un jebkurā civiltiesiskā strīdā, ar dažiem izņēmumiem. Izlīgums slēdzams saskaņā ar Civilprocesa likuma noteikumiem (skat. 226.–228. pantu). Izlīgumā jūs varat vienoties ar prasītāju par parāda atmaksas grafiku. Vairāk par izlīgumu civilprocesā varat uzzināt šeit. Vienlaikus jānorāda, ka arī izlīgums ir jāpilda, pretējā gadījumā to var nodot tiesu izpildītājam piespiedu piedziņai. 

Ja prasītājs nepiekrīt mediācijai vai izlīgumam tiesvedības ietvaros, tad jums ir tiesības pēc sprieduma lūgt tiesu sadalīt tā izpildi termiņos. Atbilstoši Civilprocesa likuma 206. pantam tiesa, kas taisījusi spriedumu lietā, ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Lēmums par sprieduma izpildīšanas atlikšanu, sadalīšanu termiņos vai izpildes veida un kārtības grozīšanu izpildāms nekavējoties. 

Šādu pieteikumu izskata rakstveida procesā, iepriekš par to paziņojot lietas dalībniekiem. Vienlaikus ar paziņojumu tiesa, nosakot termiņu paskaidrojuma iesniegšanai, nosūta lietas dalībniekiem pieteikumu par sprieduma izpildes atlikšanu, sadalīšanu termiņos, tā izpildes veida vai kārtības grozīšanu. 

Taču Civilprocesa likums neparedz tiesas pienākumu visos gadījumos, kad ir iesniegts pieteikums par sprieduma izpildes sadalīšanu termiņos, sadalīt termiņos sprieduma izpildi. Tāpēc nozīme būs tam, cik motivēts ir pieteikums par šāda lēmuma pieņemšanu, jo nepamatota sprieduma izpildes sadalīšana termiņos var būtiski aizskart citu personu tiesības un ar likumu aizsargātās intereses, piemēram, prasītāja tiesības saprātīgā termiņā saņemt sava prasījuma apmierināšanu, pamatojoties uz likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu. 

Tāpat jūs varat vērsties tieši pie kreditora (piedzinēja) un mēģināt vienoties par pakāpenisku, labprātīgu parādu atmaksu (bez piedziņas nodošanas tiesu izpildītājam). 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas