E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34074
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Kā iekasē maksu par komunālajiem pakalpojumiem

J
jautā:
02. oktobrī, 2024
Kārlis Gertmanis

Dzīvokļu ēkā, kura nav pilnībā sadalīta dzīvokļu īpašumos (katram ir domājamās daļas, un dzīvoklis zemesgrāmatā ierakstīts lietošanā vienā nodalījumā visai ēkai), ir vēsturiski noslēgti līgumi ar “Rīgas ūdeni” un “Lautus” par atkritumu apsaimniekošanu. Dzīvokļu īpašnieki nav pilnvarojuši nevienu savā vārdā esošos līgumus mainīt, nav noslēguši līgumu par pārvaldīšanu  viens kopīpašnieks brīvprātīgā kārtā attiecīgos pienākumus pilda un vāc naudu par maksājumiem. Persona vēlas atteikties no minētajiem pienākumiem, kurus neviens tai nav uzlicis par pienākumu pildīt, bet tā pilda piespiedu kārtā, jo neviens cits nevēlas tos uzņemties. Vai personai, kurai ir vēsturiski noslēgti līgumi, ir pienākums tos turpināt un darīt šos darbus, kaut arī dzīvokļu kopība viņu nav pilnvarojusi un nevēlas situāciju mainīt? Mērķis ir panākt, lai īpašnieki paši rūpējas par savu īpašumu, nevis to dara viens cilvēks 12 dzīvokļu ēkā, turklāt bez pilnvarojuma.

A
atbild:
04. oktobrī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

No jūsu aprakstītās situācijas nav skaidrs, kāpēc viens cilvēks ir slēdzis līgumus ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem par to piegādi visiem domājamās daļas īpašniekiem un uz kāda juridiskā pamata tas ir darīts. Maksu par komunālo pakalpojumu piegādi parasti īpašnieki uzdod iekasēt un norēķināties mājas pārvaldniekam. 

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. panta 4. daļa nosaka: “Lēmumus, kas attiecas uz obligāti veicamo pārvaldīšanas darbību nodrošināšanu kopīpašumā esošā dzīvojamā mājā – pārvaldīšanas uzdevuma uzdošanu, tā atsaukšanu, mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu līgumu slēgšanas noteikumiem, kā arī kārtību, kādā nosakāmi un maksājami obligātie izdevumi un atlīdzība par pārvaldīšanu, – pieņem, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likuma noteikumus par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanu, un tie ir saistoši ikvienam dzīvojamās mājas kopīpašniekam.” 

Tātad Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums dzīvojamās mājas pārvaldīšanas jautājumos pieļauj izmantot Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto kārtību arī gadījumā, kad sadalīšana dzīvokļu īpašumos faktiski nav veikta. Attiecīgi, ja kopīpašniekiem piederošajām domājamajām daļām atbilst lietošanā nodots dzīvoklis, tad atbilstoši dzīvokļu skaitam, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto dzīvokļu īpašnieku kopības balsošanas kārtību, tiek pieņemti lēmumi un noslēgts līgums ar dzīvojamās mājas pārvaldnieku. 

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. pantā noteiktas obligātās dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbības, tai skaitā siltumenerģijas un dabasgāzes piegāde, ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu nodrošināšana, sadzīves atkritumu izvešana, slēdzot attiecīgu līgumu ar pakalpojuma sniedzēju. 

Ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 235 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas