E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33983
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par morālo kompensāciju, ja laulātais kļuvis par I grupas invalīdu ceļu satiksmes negadījumā

J
jautā:
21. septembrī, 2024
Ivars

Labdien! CSN rezultātā manai sievai tika piešķirta 1. grupas invaliditāte. Vai, izskatot jautājumu par nemateriālo atlīdzību, tiek aprēķināta arī morālā kompensācija viņas vīram? Negadījuma dēļ būtiski mainās viss dzīves ritms: vīrs ir spiests aprūpēt sievu 24/7. Ja nemateriālā atlīdzība netiek aprēķināta, tad kādi dokumenti nepieciešami, lai pieprasītu vīram morālo kompensāciju? Kāds statuss vīram būtu šajā gadījumā? 

A
atbild:
17. oktobrī, 2024

Tiesības kriminālprocesa ietvaros saņemt radītā kaitējuma kompensāciju no vainīgās personas ir personai, kura atzīta par cietušo. To paredz Kriminālprocesa likuma 22.,97., 350.  un 352. pants. Taču kaitējuma kompensācijas saņemšanas kārtības regulējums cietušajiem, kuri par tādiem atzīti noziedzīgā nodarījumā, kas saistīts ar ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpumu, būtiski atšķiras no vispārējās Kriminālprocesa likumā noteiktās kārtības, jo šajos gadījumos kaitējuma kompensācijas veidu, apmēru un saņemšanas kārtību regulē arī speciālais likums: Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums (OCTA likums). Saskaņā ar to izdoti Ministru kabineta noteikumi.  

OCTA likuma 19. panta otrā daļa noteic, ka ceļu satiksmes negadījumā personai nodarītie nemateriālie zaudējumi (morālais kaitējums) ir zaudējumi, kas saistīti ar sāpēm un garīgām ciešanām sakarā ar: 

  1. cietušās personas fizisku traumu; 
  2. cietušās personas sakropļojumu, invaliditāti; 
  3. apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi; 
  4. apgādnieka, apgādājamā vai laulātā 1. grupas invaliditāti. 

Apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 340 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem”, un tie paredz, ka apdrošināšanas atlīdzību par sāpēm un garīgajām ciešanām, kas radušās tādēļ, ka apgādnieks, apgādājamais vai laulātais kļuvis par personu ar 1. invaliditātes grupu vai apgādājamais bērns ir kļuvis par bērnu ar invaliditāti, kuram Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ir sniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību, nosaka 20 minimālo mēneša algu apmērā (Latvijas Republikā noteiktā minimālā mēneša darba alga, kāda bija spēkā ceļu satiksmes negadījuma dienā atbilstoši tiesību aktiem, kas nosaka minimālās mēneša darba algas apmēru valstī). 

OCTA likuma izpratnē jūs esat trešā persona , proti,  fiziskā vai juridiskā persona, kurai ceļu satiksmes negadījuma dēļ ir nodarīti zaudējumi un pienākas apdrošināšanas atlīdzība.  

Tas nozīmē, ka ir jāvēršas ar atlīdzības pieteikumu pie ceļu satiksmes negadījumā vainīgās puses OCTA apdrošinātāja. 

Vienlaikus OCTA likuma 19. panta ceturtā daļa nosaka: ja trešā persona uzskata, ka tai nodarītie zaudējumi naudas izteiksmē ir lielāki nekā atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem aprēķinātā apdrošināšanas atlīdzība, tad viņai ir tiesības vērsties pie apdrošinātāja vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (ja apdrošināšanas atlīdzība izmaksājama no Garantijas fonda) ar lūgumu pārskatīt pieņemto lēmumu par apdrošināšanas atlīdzību. 

Ieteicams konsultēties ar juristu, kurš, detalizēti iepazinies ar jūsu situāciju, varēs konkrētāk pateikt, kā rīkoties. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas