E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33927
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai no dāvinājuma būs jāizmaksā neatņemamā daļa mantiniekiem

J
jautā:
16. septembrī, 2024
Antons

Labdien! Jau pirms daudziem gadiem vecmamma man ir uzdāvinājusi savu dzīvokli, kas ir viņas vienīgais īpašums. Dzīvokļa īpašnieks esmu es, man ar dzīvokli ir aizliegts jebko darīt līdz vecmammas nāvei, zemesgrāmatā tas ir uz mana vārda. Esmu ilgstoši dzīvojis šajā dzīvoklī kopā ar vecmammu, saimnieciski un tehniski palīdzējis un apmaksājis komunālos pakalpojumus. Pēc vecmammas nāves es vēlētos dzīvokli paturēt sev, lai tajā dzīvotu, un tāda ir bijusi arī vecmammas vēlme, kad viņa man to dāvināja. Ilgu laiku domāju: ja dzīvoklis man ir uzdāvināts, tas ir un būs mans pēc vecmammas nāves. Tomēr mana māte (invalīde) ir solījusi, ka vērsīsies tiesā, lai piedzītu savu daļu no dzīvokļa kā neatraidāmais mantinieks. Tas ir pretēji gan manai, gan viņas mātes (manas vecmammas) gribai. Tā kā man nav naudas uzkrājumu, tādā gadījumā man nāktos dzīvokli pārdot, lai es varētu viņai samaksāt daļu no tā vērtības. Vai tā tiešām notiks? Vai tomēr ir kaut kas, ko es vai vecmamma varētu darīt, lai apietu minēto procesu? Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
Šodien

Neatraidāmie mantinieki savu neatņemamo mantojuma daļu var izprasīt tikai tad, ja mantojuma atstājējs saviem neatraidāmajiem mantiniekiem nav atstājis viņu neatņemamās daļas. 

Saskaņā ar Civillikuma 1922. pantu, ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt, lai viņiem šīs daļas izdod 

Aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā. Ja šī manta vēlāk pavairojusies, tad jāievēro tiklab šis pavairojums, kā arī tas, kas neatņemamās daļas tiesīgajam novēlēts rīkojumā nāves gadījumam. 

Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma (skatīt Civillikuma 424. un 425. pantu), un šo daļu iespējams izprasīt tikai naudā. 

Tas nozīmē: ja dāvinātājs vai nu savas dzīves laikā, vai pēc nāves vienam no neatraidāmajiem mantiniekiem būs nodevis pietiekami daudz mantas, lai tā atbilstu neatņemamās daļas apmēram, prasīt neatņemamo daļu nebūs tiesību; ja ne, tad būs tiesības prasīt neatņemamās daļas izdalīšanu.   

Atbildi uz līdzīgu jautājumu varat atrast LV portālā publicētajā e-konsultācijā šeit. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 285 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas