E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33880
Lasīšanai: 3 minūtes

Izglītības iestādei nav tiesību nodot citai izglītības iestādei visus datus par izglītojamo

J
jautā:
11. septembrī, 2024
Sintija

Ja izglītības iestādes izglītojamais izglītības iestādē ir ticis iesaistīts problēmsituācijā un ar šo izglītojamo ir veikts sociālpedagoģiskais darbs, tad izglītības iestāžu sociālo pedagogu rīcībā par šo izglītojamo ir informācijas kopums: situācijas apraksti, pedagogu un vecāku sarunu protokoli, atbalsta komandas sapulču protokoli utt., iespējams, arī dati, kas attiecas uz bērna veselības stāvokli (ja ieteikts apmeklēt kādu speciālistu). Vai tad, ja izglītojamais maina izglītības iestādi vai notiek pāreja no pirmsskolas uz skolu, izglītības iestāde ir tiesīga nodot jaunajai izglītības iestādei šo informāciju? Ja ir tiesīga nodot, tad kādi nosacījumi ir jāievēro? 

A
atbild:
Šodien
Sarmis Mikuda
LV portāls
Datu valsts inspekcija
Ginta Gailuma, Prevencijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Ja izglītojamais pāriet uz citu izglītības iestādi, tad dokumenti jaunajai iestādei jānodod saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos Nr. 11 “Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības programmās un atskaitīti no tām, kā arī obligātās prasības izglītojamo pārcelšanai nākamajā klasē” (turpmāk: noteikumi) noteikto. Šie noteikumi paredz, ka izglītības iestādei ir pienākums nodot tikai noteiktu dokumentu kopumu. 

Piemēram, noteikumu 23.2. punkts skaidri noteic, ka izglītības iestādei ir jānodod bērna medicīniskā karte un izraksts no stacionārā vai ambulatorā pacienta medicīniskās kartes. Tas nozīmē, ka medicīniskie dati, kas nepieciešami bērna labklājības nodrošināšanai, ir paredzēti nodošanai jaunajai izglītības iestādei un šādai datu apstrādei var piemērot tiesisko pamatu juridisko pienākumu. Savukārt citu dokumentu, piemēram, situācijas aprakstu un sarunu protokolu, nodošana nav paredzēta.  

Kā nosaka Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6. pants, jebkurai personas datu apstrādei ir jāpiemēro vismaz viens tiesiskais pamats. Savukārt regulas 9. pantā noteikti nosacījumi īpašu kategoriju (t.sk. veselības) datu apstrādei. Ja tiek apstrādāti īpašu kategoriju personas dati, tad pārzinim ir jāpiemēro vismaz viens no 6. un 9. panta tiesiskajiem pamatiem.  

Tā kā šajā gadījumā šo dokumentu nodošana nav paredzēta, izglītības iestāde nevar tos likumīgi nosūtīt, jo nav piemērojams tiesiskais pamats.  

Turklāt saskaņā ar noteikumu 22. punktu, ja izglītojamais vēlas turpināt mācības citā izglītības iestādē, tad iesniegumam par uzņemšanu ir pievienojami tikai konkrēti dokumenti, kas noteikti noteikumu 4. punktā. Šis saraksts neparedz sociālo pedagogu rīcībā esošo dokumentu iesniegšanu jaunajai izglītības iestādei. Ministru kabinets ir precīzi noteicis dokumentu apjomu, kas ir iesniedzams izglītības iestādei. 

Ņemot vērā visu iepriekšminēto, izglītības iestādei nav tiesiska pamata nodot papildu dokumentus, kas nav skaidri paredzēti noteikumos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas