E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33867
Lasīšanai: 2 minūtes

Mutiski slēgts aizdevuma līgums rada pienākumu atdot parādu

J
jautā:
09. septembrī, 2024
Kārlis

Labdien! Kādu dokumenta formu būtu pareizi likt parakstīt parādniekam, kuram pirms vairākiem gadiem aizdevu naudu? Persona atzīst, ka ir naudu parādā, bet sola atdot, kad tas būs iespējams. Vēlos viņam likt parakstīt dokumentu, kas apliecina, ka pirms vairākiem gadiem ir noticis naudas aizdevums, bet tā, lai tur būtu ierēķināta inflācija. Vai dokumenta veids būtu vekselis, parādzīme vai kas cits, kas apliecinātu naudas aizdevumu un kam būtu juridisks spēks? 

A
atbild:
26. septembrī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Aizdevuma līgumam likums neparedz obligātu rakstveida formu. Tādējādi arī bez rakstveida dokumenta pastāvēšanas jums ir tiesības pieprasīt parādniekam atmaksāt aizdevumu saskaņā ar nosacījumiem, par kuriem esat vienojušies, pat ja tā ir bijusi tikai mutiska noruna. Jāpiebilst, ka rakstveida aizdevuma līguma pastāvēšanas gadījumā, protams, ir būtiski atvieglota darījuma nosacījumu noskaidrošana. Tomēr darījuma fakta un aizdevuma nosacījumu pierādīšanai var noderēt arī bankas izraksts (par aizdevuma summas pārskaitīšanu), liecinieku liecības, darījuma pušu e-pasta vai WhatsApp sarakstes u. tml. pierādījumi.  

Ja jums tomēr ir radušās aizdomas, ka parādnieks nevarēs atdot parādu vai viņš pat varētu apstrīdēt naudas aizdošanas faktu, varat lūgt parādniekam rakstveidā izsniegt jums apliecinājumu par aizdevuma pastāvēšanu vai brīvā formā sagatavot divpusēju rakstveida vienošanos, kurā fiksējat aizdevuma faktu, vienojaties par aizdevuma atmaksas termiņu, procentiem u. c. nosacījumiem. Savu tiesību aizsardzībai papildus varat apsvērt saistību pastiprināšanu ar līgumsodu vai galvojumu vai lūgt parādniekam parādu nodrošināt ar ķīlu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 7 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas