E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33848
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pēc vārda, uzvārda maiņas ārzemēs jāsaņem jauni personu apliecinoši dokumenti

J
jautā:
08. septembrī, 2024
Jānis Sarkanis

Plānoju Anglijā mainīt vārdu un uzvārdu, jo šeit neviens manu vārdu nespēj izrunāt. Šeit ir Deed Poll, kur to likumiski dara, taču nezinu, kā paliek ar Latvijas pasi un ID karti. Cik ilgi es varētu izmantot jaunā vārda sertifikātu bez pases maiņas? Kā ar šo Anglijas sertifikātu es varētu nomainīt Latvijas pasi un ID karti? 

A
atbild:
Šodien

Saskaņā ar Fizisko personu reģistra likuma 14. panta trešo daļu un Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumu Nr. 412 “Ziņu iekļaušanas un aktualizēšanas kārtība Fizisko personu reģistrā” 17. punktu Latvijas pilsonim vai Latvijas nepilsonim, ārvalstīs mainot personvārdu (vārdu un/vai uzvārdu), ir pienākums 30 dienu laikā pēc personvārda maiņas dokumenta saņemšanas par to paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, iesniedzot atbilstošus dokumentus. Ziņas par personvārda maiņu tiek aktualizētas Latvijas Fizisko personu reģistrā.  

Informācija par personvārda maiņas paziņošanu, tai skaitā iesnieguma veidlapa, pieejama šeit 

Jāņem vērā, ka personvārdi tiek atveidoti, ievērojot Ministru kabineta 2004. gada 2. marta noteikumus Nr. 114 “Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju” par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā. Jautājumā par personvārda atveidi latviešu valodā iespējams sazināties ar Latviešu valodas aģentūru: tālrunis +371 67225879, e-pasts: konsultacija@valoda.lv. 

Pēc ziņu aktualizēšanas Fizisko personu reģistrā personai izsniegtie personu apliecinošie dokumenti, pamatojoties uz Personu apliecinošu dokumentu likuma 16. panta pirmās daļas 1. punktu, kļūst lietošanai nederīgi. Tādējādi saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 21. februāra noteikumu Nr. 134 “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi” 33.2. apakšpunktu personai jebkurā Pārvaldes teritoriālajā nodaļā vai Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs jāiesniedz dokumenti jauna personu apliecinoša dokumenta saņemšanai.  

Sīkāka informācija pieejama šeit 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas