E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33841
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai liecību administratīvā pārkāpuma procesā var sniegt svešvalodā

J
jautā:
06. septembrī, 2024
Mihails

Labdien! Es iekļuvu avārijā kāda cilvēka dēļ, kurš, būdams alkohola vai narkotisku vielu reibumā, izskrēja uz ceļa un apsjās ceļa vidū. Vai policijas darbiniekiem ir pienākums aizvest šo personu uz medicīnisko pārbaudi, ja persona acīmredzami nav adekvāta? Vai policijas darbinieks var pieņemt liecības no šīs personas citā valodā? 

A
atbild:
17. septembrī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Administratīvās atbildības likums paredz policijas amatpersonas tiesības gan pārbaudīt alkohola koncentrāciju personas izelpā, gan nogādāt personu medicīnas iestādē, lai pārbaudītu narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmi/reibumu vai alkohola koncentrāciju asinīs. Tomēr to, vai kāda pārbaude konkrētajā situācijā patiesi ir nepieciešama (lietderīga), nosaka tikai un vienīgi konkrētā amatpersona. 

Pirmšķietami konkrētajā situācijā personas alkohola reibumam nav nozīmes – persona nav transportlīdzekļa vadītājs. No sodāmības viedokļa nozīme ir tikai tam, vai persona ir narkotisko vielu ietekmē – sodīšanai par to lietošanu, t. i., nesaistīti ar konkrēto ceļu satiksmes negadījumu.  

Saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 35. panta otro daļu pie administratīvās atbildības saucamajai personai, sodītajai personai, cietušajam, aizskartajam mantas īpašniekam, kā arī lieciniekam tiek nodrošināta iespēja administratīvā pārkāpuma procesā lietot valodu, kurā viņš spēj sazināties, kā arī bez atlīdzības izmantot tulka palīdzību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas