E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33834
Lasīšanai: 3 minūtes

Izglītojamā pāreja no mācībām tehnikumā uz vispārējās vidējās izglītības programmu

J
jautā:
06. septembrī, 2024
Marina

Labdien! Bērns pabeidza 9. klasi, tagad mācās 2. kursā tehnikumā. Viņš negrib turpināt mācīties tehnikumā, jo saprata, ka nepatīk nākamā profesija. Vai bērns var atgriezties vidusskolā? Vai var pāriet uz 11. klasi, tā kā 10. klases programma jau ir apgūta tehnikuma 1. kursā? Paldies!

A
atbild:
10. septembrī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītību reglamentējošie normatīvie akti neliedz pāriet no profesionālās vidējās izglītības iestādes uz vispārējās vidējās izglītības iestādi un turpināt mācības tajā. Taču mulsina jautājumā lietotais vārds “atgriezties”. Pieņemams, ka pirms mācību uzsākšanas tehnikumā jūsu bērns varētu būt beidzis obligātās pamatizglītības ieguvi vidusskolā, bet nav tajā uzsācis vidējās vispārējās izglītības ieguvi, nav uzņemts vispārējās vidējās izglītības programmā. Tātad viņam atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 11 “Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības programmās un atskaitīti no tām, kā arī obligātās prasības izglītojamo pārcelšanai nākamajā klasē” II daļā “Izglītojamā uzņemšanas kārtība izglītības programmā” noteiktajam jāpretendē uz uzņemšanu vispārējās vidējās izglītības programmā. Tā kā uzņemšana 2024./2025. mācību gadam jau ir beigusies, iespējams pretendēt uz uzņemšanu tikai tajās vispārējās izglītības iestādēs, kurās nav nokomplektēta 10. klase.  

Pēc uzņemšanas vispārējās izglītības programmas 10. klasē izglītojamais var pretendēt uz pārcelšanu nākamajā klasē, ja atbilstoši minēto noteikumu 25.3. punktā noteiktajam visos vispārējās izglītības mācību priekšmetos (kursos) ir saņemts vērtējums, kas nav zemāks par četrām ballēm. Konkrētas iespējas būs atkarīgas no tehnikumā  apgūto vispārējās izglītības mācību priekšmetu atbilstības vispārējās izglītības programmas prasībām, kā arī mācību priekšmetu apguvē sasniegtajiem rezultātiem. Minēto noteikumu 29. punkta norma paredz arī iespēju izglītojamajam viena mācību gada laikā apgūt divu klašu mācību saturu un tikt pārceltam nākamajā klasē (šajā gadījumā 11. klasē) pēc tam, kad par katra mācību priekšmeta (kursa) pārbaudījumam noteiktajiem sasniedzamajiem rezultātiem ir saņemti vērtējumi, kas nav zemāki par sešām ballēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas