E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33827
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ieturējumi, piedzenot neizpildītas kredītsaistības

J
jautā:
05. septembrī, 2024
Eliāna

Labdien! Vēlos noskaidrot vairāk par parādu piedziņu sakarā ar to, ka no šā gada 1. oktobra stāsies spēkā jaunais likums par parādu piedziņu no personas algas noteiktos apmēros visiem vienlīdzīgi. Šobrīd likums paredz, ka personai jāatstāj līdzekļi minimālās mēnešalgas apmērā (700 eiro), ja personai ir aizdevuma parāds. Kā sanāk pēc jaunā likuma? Vai atbilstoši jaunajam likumam personai vairs netiks saglabāta minimālā mēnešalga (situācijā, ja persona pelna minimālo mēnešalgu bruto 700 eiro)?

A
atbild:
13. septembrī, 2024
Edīte Brikmane
LV portāls

Ieturējumu apmēru no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem nosaka Civilprocesa likuma 594. pants. 1. oktobrī stāsies spēkā tā jaunā redakcija (skat. Grozījumi Civilprocesa likumā).  

Galvenās izmaiņas ieturējumu veikšanā no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ir šādas: 

  • ieturējumi būs vienādi visos piedziņas veidos; 
  • ieturējumus veiks tikai no tās ienākumu daļas, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo minimālo summu. 

Ieturējumu aprēķinu turpmāk pamatā veidos divi vienkārši soļi: 

  • Pirmkārt, tiks noteikta parādniekam saglabājamā minimālā ienākumu summa, no kuras ieturējumus neveiks. Tie ir 50% no minimālās mēneša algas bruto, pieskaitot vēl 15% no minimālās mēneša algas bruto par katru ieturējumu izdarīšanas brīdī apgādībā (nodokļu grāmatiņā) reģistrēto nepilngadīgo bērnu.
  • Otrkārt, tiks noteikta ienākumu summa neto jeb izmaksātā darba alga un tai pielīdzinātie maksājumi “uz rokas”, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo minimālo apmēru. Ieturējumi 30% apmērā tiks veikti tikai no šīs ienākumu daļas. Ja parādniekam ir vairākas neizpildītas saistības, tad ieturējumus no minētās ienākumu daļas veiks 40% apmērā.

Jautājumā aprakstītajā situācijā, ja apgādībā nav reģistrētu nepilngadīgu bērnu, ieturējumus veiks 30% apmērā (ja ir viena izpildu lieta) no summas, ko saņemat pēc nodokļu nomaksas “uz rokas” virs 350 eiro.  

Plašāk par izmaiņām parādu piedziņas kārtībā varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Parādu piedziņas kārtība no 1. oktobra – kā tiks aprēķināti ieturējumi uzturlīdzekļu, administratīvo sodu un kredītu parādniekiem” 

Ja radušies jautājumi, ieteicams sazināties ar savu zvērinātu tiesu izpildītāju, kurš izskaidros, kā mainīsies ieturējumu apmērs konkrētajā piedziņas lietā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 93 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas