E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33723
Lasīšanai: 3 minūtes

Atbildību par nepilngadīgiem bērniem nes viņu vecāki

J
jautā:
26. augustā, 2024
Jānis

Mārupē, privātajā sektorā, dažiem dzīvokļiem ir kopīgs slēgtais iekšpagalms, kurā ir viegli iekļūt. Bērni tajā uzturas bez uzraudzības un skraida ne tikai līdz deviņiem vakarā, bet bieži vien līdz pat pusnaktij. Blakus nav neviena vecāka, viņi uzvedas ļoti skaļi, traucē atpūsties un regulāri lec pie mašīnām. Vecāki uz komentāriem un lūgumiem bērnus pieskatīt nereaģē un apgalvo, ka tā ir privātā zeme, tāpēc var darīt jebko. Esmu pārliecināts, ka tas nav normāli. Vai ir likums, kas regulē šo jautājumu? Kādas ir iespējas, lai ietekmētu vecākus? Paldies!

A
atbild:
28. augustā, 2024

Tiesības uz privāto dzīvi, kā arī tiesības katram dzīvot labvēlīgā vidē ir nostiprinātas Satversmes 96. un 115. pantā. Tātad ir jābūt balansam starp katra cilvēka privātajām interesēm un apkārtējo personu, piemēram, kaimiņu, interesēm.  

Par bērniem līdz viņu pilngadībai atbildīgi ir vecāki. Bērna uzraudzība nozīmē rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu atbilstoši Civillikuma 177. pantā noteiktajam.  

Tomēr arī bērniem, ņemot vērā viņu vecumu un brieduma pakāpi, ir pienākumi. Tostarp bērnam jāievēro sabiedrībā pieņemtās uzvedības normas. Bērns nedrīkst, izmantojot savas tiesības, aizskart citu bērnu un pieaugušo tiesības un likumīgās intereses. Bērnam ir pienākums saudzīgi izturēties pret apkārtējo vidi atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likuma 22. pantā noteiktajam. 

Vecākiem jāseko līdzi, lai bērns, spēlējoties arī sava pagalma teritorijā, netraucē apkārtējo iedzīvotāju mieru, ievēro vispārpieņemtās sabiedriskās kārtības normas. Tieši vecākiem jāsedz zaudējumi, piemēram, ja bērns spēlējoties sabojā vai saskrāpē automašīnu. 

Gadījumā, ja ar bērniem vai viņu vecākiem neizdodas vienoties sarunu ceļā par sabiedriskās kārtības ievērošanu, jums ir tiesības izsaukt pašvaldības policiju un par pārkāpumiem uzrādīt policijas darbiniekam pierādījumus (foto, video, audio ierakstus).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas