E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33622
Lasīšanai: 3 minūtes

Pirmsskolas skolotājam ir tiesības strādāt arī pamatizglītības 1. klasē

J
jautā:
18. augustā, 2024
Inga

Labdien! Vēlos sākt strādāt par sākumskolas skolotāju. Jautājums ir par izglītību. Vai pietiek ar pašreizējo, vai arī ir nepieciešams pārkvalificēties? Šobrīd ir iegūta pirmā līmeņa augstākā izglītība pirmsskolas pedagoģijā un maģistra grāds skolas pedagoģijā, kā arī skolotāja logopēda kvalifikācija. Vai ar šo izglītību var strādāt par sākumskolas skolotāju? 

A
atbild:
22. augustā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 2. punktā noteikts: “Par vispārējās izglītības pedagogu, izņemot pirmsskolas izglītības pedagogu, ir tiesīga strādāt persona, kuras izglītība un profesionālā kvalifikācija atbilst vienai no šādām prasībām: 

2.1. augstākā pedagoģiskā izglītība un atbilstoša mācību priekšmeta skolotāja kvalifikācija; 

2.2. augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un sākumskolas vai sākumizglītības skolotāja vai pamatizglītības skolotāja kvalifikācija, pamatizglītības 1. klasē – arī pirmsskolas skolotāja kvalifikācija vai apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā minētā profesionālās kompetences pilnveides programma pirmsskolas saturā un didaktikā; 

2.3. augstākā izglītība mācību priekšmetam atbilstošā zinātnes nozarē un skolotāja kvalifikācija vai apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā minētā profesionālās kompetences pilnveides programma, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā; 

2.4. augstākā izglītība un maģistra vai doktora grāds izglītībā vai pedagoģijā, un tā iegūšanai izstrādātais zinātniskais darbs ir saistīts ar mācību priekšmeta saturu un didaktiku. 

Tā kā jūs esat ieguvusi pirmsskolas skolotāja kvalifikāciju, jums atbilstoši minēto noteikumu 2.2. apakšpunktā noteiktajam ir tiesības strādāt pamatizglītības 1. klasē. Lai varētu turpināt darbu citās sākumskolas klasēs, jums jāiegūst sākumskolas vai sākumizglītības skolotāja vai pamatizglītības skolotāja kvalifikācija. To var iegūt, gan turpinot augstākās pedagoģiskās izglītības studijas, gan apgūstot atbilstošu pedagoga profesionālās kvalifikācijas pilnveides programmu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 145 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas