E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33590
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Vide

Kas ir pieļaujams vieglās rūpniecības apbūves teritorijā

J
jautā:
14. augustā, 2024
Kristīne

Labvakar! Blakus īpašumā atrodas vieglās rūpniecības zona R1, kurā aptuveni divus mēnešus gadā 24 stundas diennaktī darbojas graudu kalte. Graudu kaltes ēkai uz jumta kores ir ventilators, kurš ir vērsts uz dzīvojamās zonas pusi un kura darbības laikā rodas liels troksnis. Veikti mērījumi: 69 dB cauru diennakti. Uzņēmums troksni samazināt atsakās, pamatojot ar to, ka nestrādā visu gadu. Aprēķinot troksni gada griezumā, troksnis netiek pārsniegts. Vai vieglās rūpniecības zonā ir atļauta kaltes darbība? Šī ir padomju laika tipa graudu kalte. 

A
atbild:
Šodien

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” (MK noteikumi Nr. 240) 1. pielikumu funkcionālās zonas apzīmējums “R1” atbilst rūpnieciskās apbūves teritorijai.  

Rūpnieciskās apbūves teritorijas galvenie izmantošanas veidi ir: 

  • rūpnieciskā apbūve un teritorijas izmantošana;
  • tehniskā apbūve un teritorijas izmantošana. 

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 240 3. pielikumu “Teritorijas izmantošanas veidu klasifikators” 13. punktu rūpnieciskās apbūves teritorijas galvenie izmantošanas veidi ir: 

  • vieglās rūpniecības uzņēmumu apbūve (kods 13001);
  • smagās rūpniecības un pirmapstrādes uzņēmumu apbūve (kods 13002);
  • lauksaimnieciskās ražošanas uzņēmumu apbūve (kods 13003);
  • derīgo izrakteņu ieguve (kods 13004);
  • atkritumu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmumu apbūve (kods 13005). 

Vieglās rūpniecības apbūves teritorijā ir pieļaujami: tekstilizstrādājumu, apģērbu un ādas izstrādājumu ražošanas, pārtikas rūpniecības, mēbeļu ražošanas, poligrāfijas, industriālo un tehnoloģisko parku, kokapstrādes un citu vieglās rūpniecības uzņēmumu (ja tie nerada būtisku piesārņojumu) darbības nodrošināšanai nepieciešamā apbūve un infrastruktūra. 

Lauksaimnieciskās ražošanas uzņēmumu apbūvē ir pieļaujami: lauksaimnieciskās ražošanas un ar to saistīto uzņēmumu apbūve un infrastruktūra, ietverot servisa uzņēmumus, mehāniskās darbnīcas, kaltes, pagrabus, noliktavas, saldētavas, kautuves, siltumnīcu kompleksus, akvakultūras ražošanas būves un tamlīdzīgus objektus. 

Taču katrai funkcionālajai zonai vai apakšzonai (atkarībā no konkrētās situācijas) teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma apbūves noteikumos var noteikt pieļaujamo papildizmantošanas veidu procentuālo attiecību pret galveno izmantošanas veidu vai arī noteikt papildu nosacījumus, kurus izpildot papildizmantošana var tikt īstenota (piemēram, veicot publisko apspriešanu). Papildizmantošanas aprēķinu piemēro teritorijai – apbūves kvartālam vai atbilstošās funkcionālās zonas vai apakšzonas teritoriāli vienotai daļai vai zemes vienībai. Piemēram, rūpnieciskās apbūves teritorijā kā papildizmantošanas veidu var noteikt publisko apbūvi un teritorijas izmantošanu, bet lauksaimniecības teritorijā kā papildizmantošanas veidus var noteikt vieglās rūpniecības uzņēmumu apbūvi.  

Tas nozīmē, ka konkrētajā gadījumā noteikumi ir jāskata kopsakarā ar attiecīgās pašvaldības saistošajiem noteikumiem (teritorijas plānojums), lai noskaidrotu, kas ir pieļaujams konkrētajā apbūves zonā. Neskaidrību gadījumā varat vērsties attiecīgajā pašvaldībā ar lūgumu sniegt informāciju. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas