E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33547
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par uzturlīdzekļu un adopcijas jautājumiem, ja vecākam atņemtas aizgādības tiesības

J
jautā:
11. augustā, 2024
Diāna

Labdien! Sākumā man bāriņtiesa atņēma bērna apgādības tiesības. Pēc gada tiesa atņēma aizgādības tiesības. Vai man ir jāmaksā uzturlīdzekļi, ja es pat nevaru ar bērnu tikties? Es dzirdēju, ka bērna tēva sieva grib bērnu adoptēt. Kā es varu uzzināt, vai adopcija ir notikusi? Vai pēc bērna adopcijas man būs jāmaksā uzturlīdzekļi 

A
atbild:
14. augustā, 2024
Olga Lauva
juriste

Līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā, un aizgādības tiesības nozīmē vecāku tiesības un pienākumus rūpēties par bērnu un viņa mantu, pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. 

Aizgādības tiesības var pārtraukt un atjaunot, par to lemj bāriņtiesa. Tāpat aizgādības tiesības var atņemt, par to lemj tiesa. 

Saskaņā ar Civillikuma 179. pantu vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Minētais pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. 

Ja vecākam ir atņemtas aizgādības tiesības un vecāks nespēj veikt pienācīgu aprūpi, tas nenozīmē, ka vecāks ir atbrīvots no uzturlīdzekļu maksāšanas pienākuma, proti, gādāt par sava bērna uzturu. Uzturlīdzekļi arī šādā gadījumā vecākam ir jāmaksā.  

Attiecībā uz jautājumu par adopciju jāvērš uzmanība, ka saskaņā ar Civillikuma 169. pantu nepieciešams, lai adopcijai dod savu piekrišanu visi tās dalībnieki, tai skaitā adoptējamā vecāki, ja viņiem nav atņemtas aizgādības tiesības. 

Saskaņā ar Civillikuma 173. pantu adoptētais bērns un viņa pēcnācēji attiecībā pret adoptētāju un viņa radiniekiem iegūst laulībā dzimuša bērna tiesisko stāvokli kā personiskajās, tā mantiskajās attiecībās. Līdz ar to, ja bērns ir adoptēts, bijušajam vecākam izbeidzas pienākums maksāt bērnam uzturlīdzekļus.  

Ar adopciju bērnam izbeidzas radniecības attiecības ar vecākiem un viņu radiniekiem un ar tām saistītās personiskās un mantiskās tiesības un pienākumi pret viņiem.  

Atbilstoši Civilprocesa likuma 262. pantam tiesa, pārbaudījusi pieteikuma pamatotību un atbilstību likuma prasībām, taisa spriedumu par adopcijas apstiprināšanu vai pieteikuma noraidīšanu. 

Tiesas spriedumā par adopcijas apstiprināšanu norāda ziņas, kas nepieciešamas, lai izdarītu ierakstu konkrētajā dzimšanas reģistrā par adoptētājiem un anulētu ierakstu par bērna bijušajiem vecākiem. 

Bērna bijušajiem vecākiem tiesa paziņo, ka attiecīgajā dzimšanas reģistrā anulēts ieraksts par bērna vecākiem. 

Likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums par adopcijas apstiprināšanu ir pamats, lai izdarītu ierakstu konkrētajā dzimšanas reģistrā un izdotu jaunu adoptētā dzimšanas apliecību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 84 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas