E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33402
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Laulāto mantiskās attiecības un ieguldījums otra laulātā atsevišķajā mantā

J
jautā:
24. jūlijā, 2024
Aļona

Labdien! Pirms laulības tika iegādāts dzīvoklis par līdzekļiem, ko iedeva viena laulātā vecāki. Cena bija vienāda ar kadastrālo vērtību, jo īpašuma stāvoklis bija ļoti bēdīgs. Tad ar abu laulāto spēkiem un līdzekļiem dzīvoklis tika sakārtots, un tā vērtība pieauga. Kā notiks šī īpašuma sadale šķiroties, ja dzīvoklis ir pilnībā noformēts uz vienu laulāto, kurš to iegādājās? Vai otrs laulātais, kurš arī ieguldīja līdzekļus šajā īpašumā, ir kaut kā pasargāts? Ja šķiroties dzīvoklis paliks īpašniekam un otram uz to nebūs tiesību, tad kādu līgumu būtu iespējams noslēgt, lai pasargāti būtu abi? Piemēram, lai īpašnieks atgūtu kadastrālo vērtību un pusi no pievienotās vērtības un otrs laulātais savu pusi no pievienotās vērtības? Vai īpašums var būt sadalīts tikai uz pusēm vai pilnībā piederēt vienam? 

A
atbild:
05. augustā, 2024

Šajā jautājumā būtiska nozīme ir tam, kādas mantiskās attiecības pastāv starp laulātajiem. Ja ir noslēgts laulības līgums par visas mantas kopību (Civillikuma 124.–139. panti), tad attiecīgi visa laulāto manta ir apvienota vienā kopīgā nedalāmā masā, kura laulības laikā nepieder nevienam laulātajam atsevišķā daļā. Šādu laulības līgumu atbilstoši Civillikuma 114. panta pirmās daļa noteikumiem var noslēgt arī laulības laikā. 

Tomēr, ja šāda līguma nav un kādu iemeslu dēļ laulātie nevar vienoties par tā noslēgšanu, tad atbilstoši Civillikuma 89. pantam katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības. Tomēr, ja ieguldījāt savus līdzekļus un darbu otra laulātā nekustamajā īpašumā, tad šķiroties varat pieprasīt izmaksāt attiecīgajā īpašumā ieguldītos līdzekļus. Arī Augstākā tiesa, izšķirot strīdus par laulātā ieguldījumu otra laulātā atsevišķajā mantā, vairākkārt ir atsaukusies uz tiesību doktrīnas atziņām par Civillikuma 84. pantu un no tā izrietošo laulāto solidaritātes principu kā tiesisko pamatu ieguldījuma izdarījušā laulātā tiesībām saņemt atbilstošu atlīdzību, ņemot vērā otra laulātā atsevišķās mantas vērtības pieaugumu (sk. Augstākās tiesas 2019. gada 26. jūnija spriedumu lietā Nr. SKC-157/2019).  

Dzīvokļa īpašumu ir iespējams sadalīt tikai domājamās daļās, kas radīs kopīpašumu abiem īpašniekiem (Civillikuma 1067. pants). Nepastāvot laulāto mantas kopībai, kopīpašuma tiesības var iegūt tad, ja tam piekrīt otra puse un izsaka gribu ar tiesisku darījumu atsavināt jums domājamās daļas no nekustamā īpašuma. Par kopīpašumu vairāk var izlasīt LV portāla publicētajā skaidrojumā “Kā sadzīvot kopīpašumā”. 

Labs saturs
2
saistītie raksti
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 84 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas