E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33374
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
1
3
1
3

Kādi ir iedzīvotāja pienākumi un tiesības, īstenojot visaptverošu valsts aizsardzību

J
jautā:
22. jūlijā, 2024
Ēriks

Labdien! Ja Latvijā kaut kad sāktos karš, saucamā x stunda, kādi likumi Latvijas pilsonim ir saistoši šajā x stundā? Ja visas pilsētas būtu okupētas, tad kā cilvēks sev varētu nodrošināt pārtiku un medikamentus? Ar laupīšanu? 

A
atbild:
30. jūlijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Īstenojot visaptverošu valsts aizsardzību, iedzīvotājiem ir noteikti šādi pienākumi: 

  • pildīt uzdevumus, ko dod Nacionālie bruņotie spēki, un to uzdevumu izpildē atbalstu sniedzošās Ziemeļatlantijas līguma organizācijas vai Eiropas Savienības dalībvalstu bruņoto spēku vienības, kuras īsteno Latvijas valsts militāro aizsardzību, kā arī citas par valsts apdraudējuma pārvarēšanu atbildīgās valsts pārvaldes un pašvaldību institūcijas; 
  • nesadarboties ar nelikumīgām pārvaldes institūcijām un agresora bruņotām vienībām, izņemot gadījumus, kad atteikums sadarboties apdraud personas vai tās ģimenes locekļu dzīvību vai brīvību. 

Visaptverošas valsts aizsardzības īstenošanā iedzīvotājiem, ievērojot nacionālo un starptautisko tiesību normas, ir šādas tiesības: 

  • īstenot pilsonisko nepakļaušanos, pretdarbojoties nelikumīgām pārvaldes institūcijām un bruņotām agresora vienībām; 
  • izrādīt bruņotu pretošanos; 
  • sniegt visu veidu atbalstu pilsoniskās nepakļaušanās un bruņotas pretošanās dalībniekiem, kā arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un to uzdevumu izpildē atbalstu sniedzošo Ziemeļatlantijas līguma organizācijas vai Eiropas Savienības dalībvalstu bruņoto spēku vienībām, kuras īsteno Latvijas valsts militāro aizsardzību. 

Sīkāku informāciju par iedzīvotāju tiesībām, pienākumiem un aizliegumiem miera un kara laikā aicinām meklēt Nacionālo bruņoto spēku tīmekļvietnē. 

Informatīvos materiālus par to, kā rīkoties krīzes gadījumā, var meklēt arī šeit. 

Atgādinām, ka šī gada maijā uzsāktās Aizsardzības ministrijas informatīvās kampaņas “Bruņojies ar zināšanām” laikā tapa rokasgrāmata “Kā rīkoties kara gadījumā”. Rokasgrāmatā iekļautā informācija balstīta uz Ukrainas pieredzi cīņā pret Krievijas okupācijas armiju. 

Atbilstoši rokasgrāmatā norādītajam jārēķinās, ka karadarbības dēļ var pārtrūkt elektrības, ūdens, apkures un gāzes piegāde. Telekomunikāciju, mobilo sakaru un interneta pakalpojumu, bankomātu, norēķinu ar bankas kartēm, veikalu un aptieku darbība var tikt pilnībā vai daļēji pārtraukta. Tādēļ katram no mums jāpārliecinās par ūdens, pārtikas, medikamentu, skaidras naudas un mājās nepieciešamo lietu krājumiem. Detalizētāku informāciju par to, kā to paveikt, var atrast rokasgrāmatas nodaļās “Kā sagatavot ūdens krājumus”, “Kādus produktus iekļaut mājas krājumos” un “Medicīna”. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas