E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33352
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
5
1
5

Kādi ir ierobežojumi un iespējamie zaudējumi, dodoties priekšlaicīgā pensijā

J
jautā:
20. jūlijā, 2024
Iveta

Labdien! Vai, aizejot priekšlaicīgi pensijā, es nezaudēšu vecuma pensijas pārrēķinu un indeksācijas? Vai, aizejot priekšlaicīgi un pienākot vecuma pensijai, var mainīties tās lielums, ja es nebūtu priekšlaicīgi pensionējusies? Kādi ir zaudējumi, sasniedzot vecuma pensiju, ja iepriekš ir izmantota priekšlaicīgā pensionēšanās? 

A
atbild:
25. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par valsts pensijām” paredz, ka priekšlaicīgo pensiju ir tiesības pieprasīt divus gadus pirms vecuma pensijas piešķiršanai noteiktā vecuma sasniegšanas, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem. 

Pieprasot vecuma pensiju priekšlaicīgi, tā tiek piešķirta uz mūžu. Līdz pilnajam pensijas vecumam ir ierobežojumi (izmaksā 50% apmērā no piešķirtās pensijas; neizmaksā, ja strādā). Pienākot pensijas vecumam, izmaksā to pašu priekšlaicīgi piešķirto pensiju, tikai pilnā apmērā. Mēneša pensiju, tostarp priekšlaicīgo, aprēķina pēc vienādas formulas (P = K/G : 12). Tas ir, pensijas kapitālu dala ar visiem vidēji plānoto mūža ilgumu (gadiem). Jo ātrāk aiziet pensijā, jo G ir lielāks, kas savukārt nozīmē – samazinās pēc formulas aprēķinātais mēnesī izmaksājamās pensijas apmērs. Turklāt, pārtraucot strādāt, nepapildinās pensijas kapitāls, ko var piepelnīt šajos divos gados. 

Priekšlaicīgi pieprasīto un jau aprēķināto pensiju no jauna vairs neaprēķina. Arī tādā gadījumā, ja pensija piešķirta, bet cilvēks turpina strādāt un to nesaņem. 

Tomēr priekšlaicīgi piešķirto vecuma pensiju var pārrēķināt pēc tādiem pašiem nosacījumiem kā vecuma pensiju, kura piešķirta pēc vispārējiem noteikumiem. Ja persona pēc priekšlaicīgi piešķirtās vecuma pensijas ir strādājusi un par personu ir veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas, vecuma pensiju, pamatojoties uz personas iesniegumu, var pārrēķināt. 

Indeksē arī priekšlaicīgi piešķirto pensiju. 

Ja vēlaties doties priekšlaicīgā pensijā, jālūdz konsultācija Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas