E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33315
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Drošība

Personai ir pienākums ierasties policijā, lai sniegtu paskaidrojumu

J
jautā:
17. jūlijā, 2024
Rufina Ledovska

Ar novēlojumu saņēmu pavēsti, kurā teikts, ka man jāierodas Rīgas Austrumu pārvaldes Kārtības policijas biroja Administratīvo pārkāpumu izmeklēšanas nodaļā. Man nācās informēt šo iestādi, kādēļ esmu nokavējusi ierašanos. Varu nojaust, kāda iemesla dēļ esmu izsaukta: apdrošinātājs mani apsūdz krāpšanā, lai man neko nemaksātu un paslēptu savus vairākkārtējos likuma pārkāpumus, kurus es varu pierādīt. Taču man nav ne jausmas, ko apdrošinātājs var izdomāt, lai mani apsūdzētu, un kādus pierādījumus tas var iesniegt. Visticamāk, šī iestāde pat nav izmeklējusi šo lietu, jo, ja tā būtu, tad nebūtu mani aicinājusi, bet jau būtu nopratinājusi apdrošinātāju un izmeklējusi tā rīcību. Kādas ir manas tiesības šajā situācijā? Vai man iepriekš ir jābūt informētai par to, kādā statusā esmu izsaukta un par kādu lietu? Vai iemesli, ko esmu norādījusi paskaidrojumu sniegšanas atlikšanai, tiks uzskatīti par attaisnotiem? Kādi iemesli ir uzskatāmi par attaisnotiem? Vai mani šādas izsaukšanas laikā var aizturēt? Ko es varu sagaidīt no šīs iestādes un šī uzaicinājuma? Vai varu cerēt uz bezmaksas advokātu, ja esmu aizturēta (un ja viņi ir pilnvaroti to darīt), ja esmu bezdarbniece un lieta attiecas uz manu vienīgo mājokli? 

Turpinājumā pavēste no Rīgas pašvaldības policijas un mana atbilde. 

“Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (turpmāk - VP RRP) Rīgas Austrumu 
Pārvalde paziņo, ka Jums ------- ---------, kā iesaistītajai personai notikumā, kas 
notika 2024. gada --.------, Rīgā,------- ---- -----, ir jāierodas 
paskaidrojuma sniegšanai 2024. gada 15. jūlijā plkst. 9.00 VP RRP Rīgas 
Austrumu pārvaldē, Rīgā, Vizlas ielā 1, kabineta Nr. 103, pie KPB vecākā 
inspektora -.-.--------- (--------), līdzi ņemot personu apliecinošu 
dokumentu. 
Personai, kas saņēmusi pavēsti sakarā ar aicināmās personas prombūtni, ir 
pienākums nodot to aicināmajai personai. 
PAVĒSTES PIEŅEMŠANA: Personas pienākums ir pieņemt pavēsti. Atteikšanās 
pieņemt pavēsti nav šķērslis procesuālās darbības veikšanai. 
IERAŠANĀS OBLIGĀTA! Ja attaisnojošu iemeslu dēļ Jums nav iespējams 
ierasties pavēste norādītajā laikā un vietā procesuālās darbības veikšanai, lūdzu par 
to savlaicīgi (telefoniski, rakstiski) informēt procesa virzītāju pa tālruni --------. 
Galvena inspektora p.i. -.-.--------- [paraksts] 
-.-.--------- 
--------”

Mana atbilde VP RRP:

“Labdien! 
Rakstu saistībā ar paskaidrojumu sniegšanas atlikšanu sakarā ar resorisko pārbaudi Nr.-----, pavēsti, kuru esmu saņēmusi novēloti. Pavēste tika iebāzta manās durvīs, nevis pastkastītē. Visticamāk, kāds to saņēma kļūdas dēļ un nodeva man to šādā veidā, izpildot norādījumus. Tā kā pavēsti saņēmu pēc noteiktā datuma, nevarēju ierasties norādītajā datumā un laikā. Jebkurā gadījumā es nevarētu ierasties pēc jūsu aicinājuma vai savlaicīgi informēt par neierašanos, jo pazaudēju atslēgu un tikai 16. jūlijā mani vecāki iedeva man atslēgu no sava atslēgu komplekta, kurš viņiem ir uz katru gadījumu. 
Nākamajās divās nedēļās man ir ieplānoti pasākumi, kurus es nevaru atcelt. Šonedēļ, 17. jūnijā, man kā lieciniekam ir jāpiedalās procesuālās darbības veikšanā Rīgas pašvaldības policijā. Tas ir manās interesēs, un es negribētu kavēt šīs lietas izskatīšanu. Iespējams, man nāksies atgriezties nākamajās dienās, ja tehnisku iemeslu dēļ iepriekš iesniegtos videoierakstus nevarēs pievienot lietai. Uzreiz pēc tam man ir ieplānots atvaļinājums ārpus Rīgas, kuru es nevaru atcelt sakarā ar izmaksām. Tāpēc varēšu ierasties pie jums ne agrāk kā 30. jūlijā, lai sniegtu jums interesējošus paskaidrojumus. Laiks pēc jūsu izvēles. 
Lūdzu informēt mani, kādā statusā, ar kādu mērķi un sakarā ar kādu notikumu esmu aicināta sniegt paskaidrojumus, lai saprastu, vai man būs nepieciešami advokāta pakalpojumi. 
Ar cieņu, 
------ --------”

A
atbild:
23. jūlijā, 2024
Sandis Zellis
jurists

No pavēstes satura ir noprotams, ka konkrētajā gadījumā ir uzsākta resoriskā pārbaude, kas tiek veikta par tikai iespējamu likuma pārkāpumu. Policijas resorisko pārbaudi atbilstoši kompetencei veic policijas darbinieks saskaņā ar likuma “Par policiju” 12. pantā vai citos likumos policijai noteiktajām tiesībām. Resoriskās pārbaudes procesā policijas darbiniekam nav tiesību veikt darbības, kas īstenojamas tikai kriminālprocesa vai administratīvā pārkāpuma procesa ietvaros. Līdz ar to nevienai personai šajā brīdī nav nekāda procesuālā statusa. Attiecīgi arī nav piemērojamas kriminālprocesuālās vai administratīvā pārkāpuma procesā ietvertās tiesības būt informētam plašākā apjomā un tiesības uz aizstāvību. 

Atbilstoši minētā likuma 12. panta pirmās daļas 3. punktam policijas darbiniekam ir tiesības pieņemt paskaidrojumus, kā arī izsaukt uz policijas iestādi jebkuru personu sakarā ar lietām un materiāliem, kuru izskatīšana ir policijas kompetencē, bet, ja šīs personas bez attaisnojoša iemesla neierodas pēc izsaukuma, tad likumā noteiktajā kārtībā veikt to piespiedu atvešanu. Līdz ar to jums bija un ir pienākums ierasties policijā. Tas, vai konkrētie neierašanās apstākļi tiks uzskatīti par objektīviem, ir policijas kompetencē, tomēr katrā ziņā personai ir aktīvi jāsadarbojas ar policiju, rodot laiku paskaidrojuma sniegšanai iespējami ātrākā laikā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas