E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33216
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā pareizi noformēt vēstuli, ja atbildi sniedz pilnvarnieks

J
jautā:
05. jūlijā, 2024
Maksims

Mans tēvs pie notāra apliecināja universālpilnvaru uz mana vārda, lai varu rīkoties ar viņa mantu, parakstīt dokumentus un rakstīt iesniegumus. Tēvam no dažādām institūcijām atnāk vēstules, uz kurām ir jāraksta atbildes vēstules. Vai atbildes vēstulēs man ir nepieciešams norādīt tikai savus rekvizītus vai arī tēva? Un vai man vēstules beigās ir jāraksta, ka esmu pilnvarnieks? Kā pareizi noformēt vēstuli? 

A
atbild:
18. jūlijā, 2024

Pilnvarnieka pienākumi pret pilnvarojuma devēju ir izsmeļoši definēti Civillikumā. Universālpilnvara dod jums tiesības  pārzināt visas pilnvarotāja lietas. Pilnvarniekam jārīkojas nevis vienīgi pēc savas iegribas, bet gan tā, kā attiecīgajā gadījumā, domājams, rīkotos pats pilnvarotājs. Pilnvarniekam jādarbojas, izpildot viņam doto uzdevumu ar lielāko rūpību, un viņš atbild pilnvarotājam par katru neuzmanību (atbilstoši Civillikuma 2291., 2295. un 2301. pantā noteiktajam). 

Noformējot vēstules un iesniegumus pilnvarojuma devēja vietā, jums ir jānorāda savi rekvizīti, papildus norādot pilnvaras numuru. Pati pilnvara ir jāpievieno pielikumā (elektroniskā vai skenētā veidā). Savukārt vēstule vai iesniegums jums jāparaksta personīgi (arī izmantojot e-parakstu), uzņemoties atbildību par veikto darbību, proti, apliecinot, ka rīkojaties atbilstoši pilnvarojuma devēja interesēm.  

LV portālā ir publicēti vairāki skaidrojumi par universālpilnvarām, piemēram, “Beztermiņa universālpilnvara nav derīga. Vai tā var būt?”vai“Universālpilnvara – kad pašam nav iespējas pārstāvēt savas intereses”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas