E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33174
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Neatņemamās daļas tiesīgajiem ir prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā

J
jautā:
03. jūlijā, 2024
Māra

Mana vīramāte uzrakstīja dzīvokļa dāvinājuma līgumu bijušajai vedeklai. Vīramāte ir mirusi. Vai viņas dēls drīkst apstrīdēt dāvinājuma līgumu vai pieprasīt daļu no dzīvokļa vērtības? Dēls māti aprūpēja, viņa bija 1. grupas invalīde. 

A
atbild:
05. augustā, 2024
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Arita Rateniece, zvērināta notāre

Saskaņā ar Civillikuma 1922. pantu, ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas. 

Neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie (bērni, mazbērni), bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie. Neatņemamās daļas tiesīgajiem ir tikai prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā (Civillikuma 423. pants). Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma (Civillikuma 424. pants). 

Aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā. Ja manta vēlāk pavairojusies, tad jāievēro tiklab šis pavairojums, kā arī tas, kas neatņemamās daļas tiesīgajam novēlēts rīkojumā nāves gadījumam. 

Jāpiebilst, ka gadījumā, ja dēls no mātes kādu īpašumu saņēma īpašumā viņas dzīves laikā, tas arī jāieskaita savā mantojuma daļā (pievienojuma pienākums) (Civillikuma 425. un 757. pants). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas