E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32986
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļi ir pirmās kārtas piedziņa

J
jautā:
15. jūnijā, 2024
Imants

Labdien! Ir uzturlīdzekļu parāds un vairāki parādi pie ZTI. Kā notiek algas ieturēšana, ja es oficiāli strādāju, piemēram, divās darbavietās? No vienas ietur pusi no minimālās mēnešalgas, bet kā ar otru? Vai no otras algas ZTI drīkst pilnībā visu ieturēt? Vai arī jāatstāj 50% no minimālās mēnešalgas? Paldies! 

A
atbild:
21. jūnijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Uzturlīdzekļi atbilstoši Civilprocesa likuma 623. pantam ir pirmās kārtas piedziņa. Tas nozīmē, ka uzturlīdzekļu parādu piedzen, līdz tas tiek pilnībā nomaksāts, un tikai pēc tam tiek uzsākta citu parādu piedziņa.   

Piedzenot uzturlīdzekļus, neatkarīgi no darbavietu skaita, piemēro Civilprocesa 594. panta pirmās daļas 1. punkta noteikumus: “No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā  saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu  līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas.” 

Tas nozīmē, ka konkrētajā gadījumā vienā darbavietā jums jāsaglabā ienākumi ½ no minimālās algas apmērā, savukārt otrā darbavietā visa darba samaksa jānovirza uzturlīdzekļu parāda dzēšanai.  

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja un tiesu izpildītāja Iveta Kruka norādīja, ka zvērinātiem tiesu izpildītājiem ir pieņemta ētikas norma par vienošanās izvērtēšanu. Jums ieteicams sazināties ar tiesu izpildītāju, pie kura ir uzturlīdzekļu piedziņas lieta, lai vienotos par parāda apmaksu pa daļām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas