E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32951
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Vai pašnodarbinātajam maksā priekšlaicīgi piešķirto pensiju

J
jautā:
13. jūnijā, 2024
Inera

Labdien! Vai priekšlaicīgi pensionētai personai ir jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējam ar ieņēmumiem līdz 3000 eiro gadā un līdz 500 eiro mēnesī? Vai par šiem trim mēnešiem tiks maksāta priekšlaicīgā pensija? Vai ir jāmaksā 10 procentu nodoklis pensijai?

A
atbild:
17. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saņemot atlīdzību par darbu vai pakalpojumu sniegšanu, ir jāreģistrē saimnieciskā darbība. Ja ienākums mēnesī ir mazāks par 700 eiro (minimālo algu valstī), pašnodarbinātajam jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – 10% pensiju apdrošināšanai. Iemaksas jāveic katru ceturksni. 

Vecuma pensiju, kas piešķirta priekšlaicīgi, līdz vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanai izmaksā 50% apmērā. Ja persona, kurai vecuma pensija piešķirta priekšlaicīgi, laika periodā līdz vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanai kļūst par obligāti sociāli apdrošināmu personu (darba ņēmēju, pašnodarbināto), tad viņai uz konkrēto laiku vecuma pensijas izmaksu pārtrauc. 

Pašnodarbinātais ir obligāti sociāli apdrošināma persona, ja gūst ienākumus un veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), t. sk. 10% apmērā valsts pensiju apdrošināšanai no ienākumiem, kas nesasniedz minimālo algu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 10 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas