E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32948
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā aprēķina atvaļinājuma naudu

J
jautā:
12. jūnijā, 2024
Diāna

Labdien! Strādāju nepilnas slodzes darbu. Maijā biju atvaļinājumā uz nedēļu. Saņemtā atvaļinājuma nauda lika aizdomāties, tādēļ pajautāju priekšniecībai, kā tika aprēķināta vidējā dienas izpeļņa. Izrādās, ka vidējā izpeļņa ir aprēķināta, manu nopelnīto algu izdalot ar pilnas slodzes dienu skaitu sešos mēnešos. Atgādināšu, ka strādāju nepilnu slodzi un reāli nostrādātais dienu skaits bija 86, nevis 124, kā būtu pilnai slodzei. Līdz ar to mana dienas izpeļņa sanāca krietni mazāka, nekā biju gaidījusi. Vai es kļūdos, vai arī tomēr jācīnās par to, kas man pienākas? 

A
atbild:
19. jūnijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Uz atvaļinājuma naudas aprēķinu ir attiecināmi Darba likuma 75. pantā noteiktie vidējās izpeļņas aprēķināšanas principi:  

  • Visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.   
  • Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, tad dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā.Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu šā likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.  
  • Stundas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto stundu skaitu. 
  • Izmaksājamās vidējās izpeļņas summu aprēķina, dienas (stundas, mēneša) vidējo izpeļņu reizinot ar to dienu (stundu, mēnešu) skaitu, par kurām darbiniekam izmaksājama vidējā izpeļņa. 
  • Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā. 

Nepilnu laiku nodarbinātajiem dienas vidējā izpeļņa likumsakarīgi ir mazāka salīdzinājumā ar darbiniekiem, kas strādā normālo darba laiku. 

Darba samaksu, tai skaitā atvaļinājuma naudu, mūsdienās aprēķina, izmantojot grāmatvedības programmas. Ja šaubāties par jums izmaksātās atvaļinājuma naudas kopsummu, tad varat lūgt darba devējam sniegt izvērstāku skaidrojumu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas