E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32938
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
6
6

Vai īrniekam jāsedz ārpuskārtas remonta darbi

J
jautā:
12. jūnijā, 2024
Genrihs

Labdien! Jautājums par komunālajiem pakalpojumiem un īrnieku tiesībām. Īrēju dzīvokli un, kad noslēdzu līgumu, man nebija zināms, ka komunālo pakalpojumu sniedzējs rēķiniem pievieno arī maksu par ārkārtas remontdarbiem, kas ir notikuši, pirms dzīvokli sāku īrēt. Tātad īres līgumā, iespējams, daudziem ir ierakstīts, ka īrnieks sedz komunālos pakalpojumus (ūdens, apkure, elektroenerģija, ekspluatācijas izdevumi u. c.) saskaņā ar SIA XXX” izrakstītajiem rēķiniem. Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumu 21. punktā noteikts, ka pārvaldniekam ir tiesības papildus noteiktajiem pārvaldīšanas maksājumiem pieprasīt un dzīvokļu īpašniekiem ir pienākums segt par ārpuskārtas remontu iztērētos līdzekļus. Vai apgalvojums papildus noteiktajiem pārvaldīšanas maksājumiem pieprasīt un dzīvokļu īpašniekiem ir pienākums segt par ārpuskārtas remontu iztērētos līdzekļus ir attiecināms uz īrniekiem? Manuprāt, minētie pakalpojumi nav klasiskie komunālie pakalpojumi, jo remontdarbu izmaksas uzlabo saimnieka kapitālu un īrniekam attiecībā uz to nav nekādas darīšanas. Vai pārvaldniekam papildu rēķini nebūtu jānoformē uz atsevišķas veidlapas?

A
atbild:
12. jūnijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo telpu īres likuma 6. pants noteic, ka dzīvojamās telpas vienīgais lietošanas pamats īrniekam ir rakstveidā noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums. 

Savukārt 10. pantā noteikts, ka dzīvojamās telpas īres maksu nosaka, izīrētājam un īrniekam rakstveidā vienojoties. Īres maksā var iekļaut arī ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos maksājumus. 

Tātad par ārpuskārtas remontu maksas segšanu no īrnieka līdzekļiem rakstiski jāvienojas līgumā starp īrnieku un izīrētāju. 

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants nosaka, kādi ir dzīvokļa īpašnieka pienākumi. Jāņem vērā, ka norēķināties par visiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, ir dzīvokļa īpašnieka pienākums. 

Likumdošana neparedz, ka pārvaldniekam “papildu” rēķini būtu jānoformē uz atsevišķas veidlapas, bet par to var vienoties dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē. 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas