E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32874
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kas ir valsts amatpersona

J
jautā:
05. jūnijā, 2024
Kārlis Kamradzis

Lūdzu sniegt skaidrojumu –, kurš/kura persona ir valsts amatpersona. 

A
atbild:
17. jūnijā, 2024

Valsts amatpersona ir persona, kura konkrētajā valstī ieņem likumā noteikto amatu. Tātad primāri jābūt amatam, kurā noteiktā kārtībā tiek iecelta amatpersona. Valsts amatpersona izpilda tai noteiktās valsts pārvaldes funkcijas. Valsts amatpersonas darbojas tikai savas valsts interesēs. 

Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumā ietverto definīciju amatpersona ir fiziskā persona, kura vispārīgi vai konkrētajā gadījumā ir pilnvarota pieņemt vai sagatavot pārvaldes lēmumu. Tātad katrai amatpersonai ir jābūt attiecīgajam pilnvarojumam ieņemt savu amatu (pildīt savas funkcijas). 

Latvijas Republikas valsts amatpersonu saraksts ir pieejams likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 4. pantā. Tāpat jūs varat iepazīties ar MK noteikumiem Nr. 262 “Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs, amatu klasifikācijas un amatu apraksta izstrādāšanas kārtība”.

Ja jūs interesē konkrēta amatpersona, tad tās amata aprakstu iespējams sameklēt likumā vai Ministru kabineta noteikumos, kā arī pieprasot informāciju uzziņas veidā no attiecīgās valsts iestādes.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas