E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32841
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Riepu marķējumi transportlīdzekļiem

J
jautā:
03. jūnijā, 2024
Kārlis

Labdien! Noteikumu Nr. 295 “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa” tabulas 5.2.3.2. punktā Nr. 15 “FRT” apzīmējuma atšifrējums norādīts: “Brīvi rotējoša riepa, paredzēta uzstādīšanai uz piekabju (puspiekabju) riteņiem un mehānisko transportlīdzekļu riteņiem, kas nav stūrējamie vai dzenošie.” Šo pašu noteikumu sadaļas 5.2.3. punktā “h” minēts, ka ir aizliegts “aprīkot mehānisko transportlīdzekļu stūrējamās vai dzenošās ass riteņus ar riepām, kas marķētas ar apzīmējumu “FRT””. Viena no lielākajiem riepu ražotājiem “Nokian Tyres” (turpmāk: “Nokian”) ražotās riepas tiek marķētas ar apzīmējumu “FRT”, par ko riepu ražotājs savā mājaslapā norāda:  

“Nokian FRT (Flat Run Technology) is a special tyre construction for car tyres. It allows for driving a tyre with FRT even without tyre pressure. Some car manufacturers only use these kinds of tyres on their cars to ensure safe driving to the dealership after accidental damage. Nokian FRT tyres have stronger construction than normal tyres. The sidewalls have a special component to provide extra stiffness to the sidewalls when driving on a flat tyre. At normal pressure, FRT tyres operate like normal tyres.” 

Ņemot vērā šo skaidrojumu, “Nokian” riepu marķējuma “FRT” nozīme nekādā veidā nav saistīta ar noteikumu Nr. 295 tabulas 5.2.3.2. punktā Nr. 15 minēto riepu marķējuma “FRT” atšifrējumu. Atbilstoši noteikumiem Nr. 295 izriet, ka riepas ar “FRT” marķējumu vieglajam auto uzstādīt aizliegts, jo tās ir paredzētas “uzstādīšanai uz piekabju (puspiekabju) riteņiem un mehānisko transportlīdzekļu riteņiem, kas nav stūrējamie vai dzenošie”; taču “Nokian” riepu “FRT” apzīmējums norāda, ka riepas ražošanā izmantota “Flat Run Technology”, kas nekādā veidā nav saistīta ar “brīvi rotējošu riepu” (free rolling tire) un neierobežo riepu uzstādīšanu uz transportlīdzekļu riteņiem, kas ir stūrējamie vai dzenošie.  

A
atbild:
03. jūlijā, 2024

Vēršam uzmanību, ka jūsu norādītā tabula 5.2.3.2. Ministru kabineta 2017. gada 30. maija noteikumos Nr. 295 “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa” (turpmāk – noteikumi) attiecas uz riepu marķējumiem transportlīdzekļiem un to piekabēm (puspiekabēm) ar pilnu masu, kas lielāka par 3,5 tonnām.  

Transportlīdzeklim līdz 3,5 tonnām jeb vieglajiem transportlīdzekļiem riepas marķējumā atrodamais apzīmējums “FRT” (“Flat Run Tyre”) apzīmē nulles spiediena riepu, šādas riepas atbilstoši noteikumu prasībām ir atļauts uzstādīt transportlīdzekļiem, kuru pilnā masa nepārsniedz 3,5 tonnas, un tehnisko apskati ir iespējams iziet. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 218 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas