E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32784
Lasīšanai: 5 minūtes

Pārbaudīt var tikai zvērināta notāra apliecinātu pilnvaru

J
jautā:
27. maijā, 2024
Izmeklētājs

Kā vizuāli izskatās pilnvara, kuras esamību var pārbaudīt vietnē diginotars.lv, un kādos apstākļos pilnvaras dokumentu drīkst pieprasīt trešajai personai, ja nav pilnvaras datu, bet to esamību un saturu nepieciešams pārbaudīt? 

A
atbild:
29. maijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Pilnvara dod pilnvarniekam tiesības stāties tiesiskajās attiecībās ar trešajām personām un darboties kā pilnvarotāja vietniekam. Pilnvarniekam ir jāuzrāda pilnvara, kā arī savs personu apliecinošs dokuments trešajai personai, ar kuru tiks veiktas pilnvarā attiecīgi norādītās darbības. 

Civillikums vispārēju obligātu notariālu apliecinājumu pilnvarai neparedz. Taču to vienmēr ir ieteicams apliecināt pie zvērināta notāra, jo vairākumā gadījumu notariālu apstiprinājumu pieprasa gan privātpersonas, gan iestādes. 

Vienlaikus pastāv atsevišķas pilnvaras, kuru notariālu apliecināšanu paredz arī speciālie likumi. Piemēram, Civilprocesa likums paredz, ka pilnvarai personas pārstāvībai tiesā jābūt notariāli apliecinātai. Zemesgrāmatu likums prasa notariālo formu pilnvarojumam lūgt nostiprinājumu, Komerclikums paredz, ka personas paraksts uz dokumenta (pieteikuma, pieteikumam pievienojama vai cita dokumenta, kas iesniedzams Komercreģistrā) apliecināms notariāli, u. tml. Arī nākotnes pilnvarojuma līgums obligāti ir jāapliecina notariāli. 

Šādā veidā var gūt pārliecību par pārstāvības tiesībām no publiska dokumenta, kuru apliecinājusi neatkarīga, neitrāla valsts amatpersona, tādējādi var droši kontaktēties ar pilnvarnieku, jo zinām, ka persona, kura izdevusi pilnvaru, ir bijusi pie notāra dienā, kad viņš taisījis pilnvaru, un ka šī persona patiesi ir gribējusi izdot tieši šāda satura pilnvaru. 

Tas nozīmē, ka arī jums kā privātpersonai (trešajai personai), kurai nepieciešams, piemēram, kārtot kādu darījumu ar pilnvarnieku, ir tiesības pieprasīt pilnvaras notariālu apstiprinājumu, neskatoties uz to, ka daudzos gadījumos šis apliecinājums nav obligāts. 

Diemžēl krāpnieciskas darbības ar pilnvarām nebūt nav tik reta parādība. Pilnvaras tiek viltotas, piemēram, nolūkā piesavināties svešu mantu vai īpašumu. Nekustamo īpašumu joma ir tā, kurā pilnvaru viltošanas gadījumi tiek konstatēti visbiežāk, tomēr arī citas cilvēka dzīves jomas, kas saistītas ar finanšu lietām, ir krāpnieku “iecienītas”, piemēram, tiesības rīkoties ar personas kontiem bankā, zagtu transportlīdzekļu tirdzniecība u. tml. 

Notariāta likuma 45.1 pantā noteikts, ka Ministru kabinets (MK) nosaka kārtību, kādā Latvijas Zvērinātu notāru padome ved zvērinātu notāru: 

  • apliecināto pilnvarojumu reģistru; 
  • Latvijā atsaukto pilnvarojumu reģistru; 
  • nākotnes pilnvarojumu reģistru. 

MK nosaka maksu, atbrīvojumus no tās un maksas samazinājumus par ziņu saņemšanu, kā arī kārtību, kādā saņemamas ziņas no zvērinātu notāru apliecināto pilnvarojumu reģistra, Latvijā atsaukto pilnvarojumu reģistra un nākotnes pilnvarojumu reģistra. 

Kārtība, kādā Latvijas Zvērinātu notāru padome ved zvērinātu notāru apliecināto pilnvarojumu reģistru, Latvijā atsaukto pilnvarojumu reģistru un nākotnes pilnvarojumu reģistru, un kārtība, kādā saņemamas ziņas no reģistriem, kā arī maksa, atbrīvojumi no tās un maksas samazinājumi par ziņu saņemšanu no reģistriem noteikta MK noteikumos Nr. 379 “Noteikumi par zvērinātu notāru apliecināto pilnvarojumu reģistru, Latvijā atsaukto pilnvarojumu reģistru un nākotnes pilnvarojumu reģistru”. 

Kopš 2018. gada 1. jūlija vietnē diginotars.lv ir iespēja pārbaudīt zvērināta notāra apliecinātu pilnvaru. 

Piedāvātajā pakalpojumā var: 

  • salīdzināt jūsu rīcībā esošo pilnvaru ar zvērināta notāra apliecināto pilnvaru un pārbaudīt, vai tā nav atsaukta (jāņem vērā, ka šis pakalpojums pieejams pilnvarām, kas apliecinātas pie zvērinātiem notāriem, sākot ar 01.07.2018.); 
  • pārbaudīt, vai līdz 30.06.2018. nav reģistrēts izdotas pilnvaras atsaukums, ja ir, tad ir iespēja aplūkot visus atsaukumus. 

Lai pārbaudītu pilnvaru, pakalpojumā būs jānorāda datums, kad pilnvara apliecināta, pilnvaras numurs un zvērināts notārs, kurš apliecinājis pilnvaru. 

Vienas pilnvaras pārbaudes pieprasījuma maksa ir pieci eiro. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 288 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas