E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32541
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Vai pensijas un algas izmaksa vienreiz mēnesī rada zaudējumus saņēmējam

J
jautā:
03. maijā, 2024
Baiba

Kāpēc Latvijā pensijas izmaksā vienreiz mēnesī? Citās valstīs algu un pensijas izmaksā katru nedēļu. Vai tās nav krāpnieciskas darbības, jo kopumā ap divām nedēļām gadā nauda netiek ierēķināta un paliek fondos. Vai tā ir tiesiski un taisnīgi?  

A
atbild:
13. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā pensijas apmēru nosaka mēnesim un izmaksā par kalendāra mēnesi, vienalga – vai mēnesī ir 31 diena, 30 vai 28 dienas. 

Valstī nosaka mēneša minimālo darba algu. Vienlaikus darba samaksai tiek noteikta arī minimālā stundas tarifa likme. Darbiniekiem, kuriem noteikts nepilns darba laiks, minimālo mēneša darba algu nosaka proporcionāli nostrādātajam laikam attiecībā pret minimālo mēneša darba algu. Darba likums neliedz darba devējam maksāt algu katru nedēļu. Var vienoties, ka algu izmaksā biežāk. Tomēr jebkurā gadījumā algu nedrīkst izmaksāt retāk kā vienreiz mēnesī. 

Gandrīz visus sociālās apdrošināšanas pabalstus (izņemot paternitātes pabalstu) aprēķina un maksā par kalendārajām dienām. 

Kas attiecas uz pensijām, var minēt šādu praktisku apsvērumu: salīdzinoši daudz (ap 50 000) iedzīvotāju pensiju un pabalstu saņem ar pasta piegādi mājās, un tie ir ne tikai laukos dzīvojošie, bet arī rīdzinieki. Par pensijas piegādi ir jāmaksā. Ja pensiju piegādā pastnieks, pensionārs par konkrēto pakalpojumu samaksā 2,39 eiro. Ja pensiju uz mājām piegādātu katru nedēļu, mēnesī būtu jāšķiras no gandrīz 10 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas