E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32467
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesības uz vecāku pabalstu nosaka un to periodus un precīzus aprēķinus veic VSAA

J
jautā:
19. aprīlī, 2024
Elīna

Labdien! Vai vecāku pabalsta pamatdaļai var ņemt pārtraukumu un turpināt to izņemt līdz bērna 1,6 gadu vecumam? Mūsu bērniņš piedzima 2023. gada martā, vecāku pabalstu noformējām vīram, kurš turpināja strādāt. Izvēlētais vecāku pabalsta periods ir 19 mēneši, no kuriem 13 mēneši  pamatdaļa. Pamatdaļu sākām saņemt ar maiju, un lēmums ir izmaksāt to līdz 2024. gada jūnijam. Taču 2023. gada novembrī vīrs pārtrauca darba attiecības, iestājās bezdarbniekos, lai saņemtu bezdarbnieka pabalstu, jo pirmajos mēnešos tas ir lielāks par vecāku pabalstu, attiecīgi VSAA tika uzrakstīts iesniegums apturēt vecāku pabalsta izmaksu, jo divus pabalstus vienlaikus nevar saņemt. Pēc trim mēnešiem vīrs atteicās no bezdarbnieka pabalsta un šobrīd turpina saņemt vecāku pabalstu. Sapratām, ka vecāku pabalsta pamatdaļu, ko bijām apturējuši (trīs mēneši), varēsim izņemt līdz bērna 1,6 gadu vecumam, taču tagad VSAA konsultants apgalvo, ka saņemsim tikai līdz tam datumam, kas sākotnēji bija norādīts lēmumā. Nesaprotam, kur pazudis noteikums, ka pamatdaļa pienākas 13 mēnešus? Kā ir pēc likuma? Kā pareizāk rīkoties šajā situācijā? Atradu informāciju: ja izvēlos vecāku pabalstu uz 19 mēnešiem, varu to izņemt līdz bērna 1,6 gadu vecumam. Nav skaidrs, attiecīgo pārtraukumu, kad trīs mēnešus nebija izmaksas, pārcelt un turpināt izmaksu pēc lēmuma beigām. Pretējā gadījumā sanāk, ka vecāku pabalsta pamatdaļu būsim saņēmuši tikai 10 mēnešus, bet arī tas nesakrīt ar valstī noteikto, ja to izvēlamies uz periodu, kad kopā ir 19 mēneši, no kuriem 13 ir pamatdaļa. Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
30. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par bērniem, kuri dzimuši kopš 2023. gada 1. janvāra, kopējais vecāku pabalsta periods noteikts mēnešos, ko skaita no bērna dzimšanas dienas. Vecāki var izvēlēties pabalsta periodu – 13 vai 19 mēneši. 

Kopējo vecāku pabalsta saņemšanas periodu veido: vecāku pabalsta pamatdaļa un vecāku pabalsta nenododamās daļas – katram vecākam divi mēneši. 

Pabalsta pamatdaļa ir vai nu deviņi mēneši (ja kopējais periods ir 13 mēneši) vai 15 mēneši (ja kopējais periods ir 19 mēneši). 

Vecāku pabalsta pamatdaļas periodā tiek ietverts arī maternitātes pabalsta izmaksas periods. Pabalsta pamatdaļu piešķir ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigu datuma. 

Tiesības uz pabalstu nosaka un to periodus un precīzus aprēķinus veic Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētiem personas datiem. Tāpēc individuālā situācijā par vecāku pabalsta izmaksas periodiem jums jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 228 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas