E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32300
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļi jāmaksā vismaz valstī noteiktā minimuma apmērā

J
jautā:
08. aprīlī, 2024
Jeļena

Labdien! Man ir meita, kurai ir astoņi gadi. Meitas tēvs ar mums kopā nedzīvo, un es tiesā piedzinu uzturlīdzekļus 130 eiro apmērā. Tā kā 2023. gadā pieauga uzturlīdzekļu minimālais apmērs, gribēju uzzināt, vai man atkārtoti ir jāvēršas tiesā, lai uzturlīdzekļu apmēru palielinātu, vai arī varu runāt ar bērna tēvu, lai maksā vairāk? Tēvs ar meitu neuztur nekādas attiecības. Pārskaita tikai uzturlīdzekļus, kurus piešķīra tiesa (130 eiro), un viss.

A
atbild:
07. maijā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Saskaņā ar Civillikumu minimālo uzturlīdzekļu apmēru vecākam ir pienākums nodrošināt neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. Valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Tāpat Civillikums noteic, ka strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. 

Ministru kabineta noteikumi “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” paredz, ka ikviena vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā: 

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 175 eiro;  
  • katram bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 210 eiro.  

Līdz ar to jūsu gadījumā meitas tēva pienākums ik mēnesi ir maksāt uzturlīdzekļus vismaz 210 eiro apmērā.  

Lai uzturlīdzekļi tiktu maksāti atbilstoši valstī noteiktajam minimumam, vispirms ieteicams nosūtīt bērna tēvam korektu atgādinājumu, ka patlaban valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir 210 eiro.  

Ja ziņa tiek ignorēta vai atbilde liecina par to, ka bērna tēvs negrasās maksāt uzturlīdzekļus minimālajā apmērā, jāceļ prasība tiesā par uzturlīdzekļu parāda piedziņu. Uzturlīdzekļu parādu veido starpība no tās summas, kas šobrīd likumiski būtu jāmaksā, un summas, kas tiek faktiski maksāta. 

Ja uzturlīdzekļi arī nākamajos mēnešos netiek maksāti konkrētajā apmērā, jūs varat izvēlēties tiesāties regulāri, piedzenot uzturlīdzekļu parādu, vai arī celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, norādot, ka ir apgrūtinoši katru mēnesi vērsties tiesā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas