E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32054
Lasīšanai: 3 minūtes

Sociālā dienesta pienākums ir informēt par mājokļa pabalsta atteikuma iemesliem

J
jautā:
12. martā, 2024
Aldis

Labdien! Man kā 2. grupas invalīdam tika piešķirts trūcīgas personas statuss no 01.09.2023. līdz 29.02.2024. Katru mēnesi saskaņā ar iesniegtajiem rēķiniem saņēmu mājokļa pabalstu. Tā kā trūcīgas personas statuss beidzās februāra beigās, marta sākumā iesniedzu rēķinus par komunālajiem maksājumiem februārī. Sociālais dienests atteica izmaksāt mājokļa pabalstu, jo martā statuss ir beidzies. Kādēļ tiek atteikts izmaksāt mājokļa pabalstu par februāri, ja šajā periodā man bija trūcīgas personas statuss? Paldies!

A
atbild:
18. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mājokļa pabalstu piešķir un aprēķina atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”. To 10.2 punktā paredzēts: ja mājsaimniecībai deklarācijas periodā nav aprēķināts un piešķirts mājokļa pabalsts, tai ir tiesības pieprasīt sociālajam dienestam veikt mājokļa pabalsta aprēķinu ne vairāk kā par deklarācijas perioda iepriekšējiem trim kalendāra mēnešiem, uzrādot rēķinus vai kvītis par katru konkrēto mēnesi. Aprēķinu par turpmāko deklarācijas periodu veic atbilstoši kārtējā mēneša izdevumus apliecinošiem dokumentiem. 

No situācijas izklāsta nav saprotams, kāpēc jums netika izmaksāts mājokļa pabalsts. 

Mājsaimniecības materiālo situāciju izvērtē un mājokļa pabalstu aprēķina un piešķir: 

  • uz trim kalendāra mēnešiem, ja mājsaimniecībā ir vismaz viena persona darbspējīgā vecumā; 
  • uz sešiem kalendāra mēnešiem, ja mājsaimniecībā nav nevienas personas darbspējīgā vecumā vai uz personu attiecas likumā noteiktie izņēmumi (cilvēks ir ar invaliditāti, vecuma pensijas saņēmējs u. c.). 

Jums jāvēršas sociālajā dienestā ar rakstveida iesniegumu, uz ko saņemsiet rakstisku atbildi. Tajā būs konkrēta informācija, pamatojoties uz kādiem apstākļiem, nav izmaksāts mājokļa pabalsts. Sociālā dienesta rakstiski izsniegtu lēmumu var apstrīdēt pašvaldības domē. 

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ir noteikti pašvaldības sociālā dienesta pienākumi, tai skaitā: informēt personu, kas pieprasījusi sociālo pakalpojumu vai sociālo palīdzību, par pieņemto lēmumu un atteikuma gadījumā rakstveidā norādīt atteikuma iemeslus, kā arī lēmuma pārsūdzēšanas termiņus un kārtību; sniegt informāciju un konsultācijas personai saprotamā veidā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas